Gyermeknap Tiszacsomán – immár tizenhetedszer

2013. június 7., 02:00 , 647. szám

A gyermek a legszebb ajándék minden szülő számára, ám szerepe a jövő vonatkozásában is nagy: ő ugyanis annak záloga. A KMKSZ megyei szervezete és Tiszacsomai Alapszervezete ennek szellemében szervezi meg éves rendszerességgel a Tiszacsomai Gyermeknapot: a napot, mely csak és kizárólag a gyermekekről szól. Június 2-án immár tizenhetedik alkalommal került megrendezésre a gyermeknap. A középiskola előtti kertben, valamint az iskola futballpályáján gazdag és változatos program várta a kilátogató gyermekeket és szüleiket: színes kulturális műsor, ügyességi játékok, körhinta és légvár, valamint kispályás labdarúgótorna. A résztvevőket az időjárás is kegyeibe fogadta: ragyogó napsütésben zajlott le a rendezvény, melyre a helyieken kívül nagy számban érkeztek vendégek a környező és távolabbi településekről is.

A léggömbökkel és színes szalagokkal feldíszített színpadról a kertet zsúfolásig megtöltő látogatókat – köztük is kiemelten a gyermekeket – elsőként Rácz János, a KMKSZ Tiszacsomai Alapszervezetének elnöke köszöntötte, örömtelinek nevezve, hogy immár tizenhetedik alkalommal szervezhették meg a KMKSZ megyei rendezvényének számító gyermeknapot. „Kedves gyerekek! Ez a nap csak és kizárólag rólatok szól. Élvezzétek a nektek szervezett programokat, melyekért mi tőletek cserébe csupán vidámságot, boldog arcokat kérünk” – mondta Rácz János jó szórakozást kívánva.

Kovács Szvitlana, Tisza­csoma polgármestere rámutatott: a szülő szeme fénye és kincse a gyermek. A Tiszacsomai Gyermeknap azon kitűnő közösségi alkalmak egyike, amikor a felnőttek településük gyermekeiben és azok tehetségében gyönyörködhetnek. A polgármester asszony a gyerekekhez szólva a tanulás jelentőségére is rávilágított.

„Legszebb öröm számunkra az, amikor a családban gyermek születik – mondta el beszédében dr. Kerekes Henrietta, Magyarország beregszászi konzulja. – A szülő és a gyermek kapcsolata a legszorosabb kötelék az életünkben. Ma itt nemcsak a gyermekek ünnepelnek, hanem a bennük lelt örömünk által az egész család. A gyermek felnevelése a legnagyobb kihívás számunkra: életünkkel példát mutatunk nekik, törekszünk arra, hogy átadjuk minden fontos tapasztalatunkat, hogy felépítsük bennük a helyes értékrendet. De mindezt csak azért tesszük, hogy gyermekeink boldogok legyenek. Önök, kárpátaljai szülők azt is vállalták, hogy gyermekeiket megtanítsák az egymás iránti tiszteletre, anyanyelvünk és hagyományaink ápolására, nemzeti identitásuk vállalására és megtartására. Kedves szülők! Tanítsák gyermekeiket a család és az idősek iránti tiszteletre, mert ezek fontos kötelékek az életünkben” – zárta szavait a konzul asszony, aki arra is rámutatott: a nemzethez való tartozás ugyanilyen fontos kötelék.

Köszöntötte a jelenlévőket Riskó György, a KMKSZ kulturális titkára is, aki elmondta, hogy a Tiszacsomai Gyermeknappal egy időben Csapon is gyermeknap zajlik – szintén a KMKSZ szervezésében. Mint mondta, a rendezvény sikeréről tanúskodik, hogy a környező magyarlakta településekről is rengetegen jöttek el Tiszacsomára.

A rendezvényen nagy létszámú küldöttségekkel képviseltették magukat a KMKSZ kisbégányi, beregújfalui, nagyberegi, nagymuzsalyi, rafajnaújfalui, mezőgecsei, badalói és halábori alapszervezetei. Nevükben Jakab Erika, a KMKSZ Nagymuzsalyi Alapszervezetének elnöke mondott köszöntőt, nívós eseményként értékelte a tiszacsomai gyermeknapot, mely a nagymuzsalyiak részéről is évről évre egyre látogatottabb.

A KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének (BKSZ) képviseletében köszöntötte a nagyérdeműt Heé Roland, a KMKSZ BKSZ alelnöke, a KMKSZ Beregújfalui Alapszervezetének elnöke is, aki a Tiszacsoma és Beregújfalu közötti barátságot hangsúlyozta.

A továbbiakban a délelőtt lezajlott minifocibajnokság eredményhirdetésére, valamint díjátadásra került sor. A versenyre hat település (Beregújfalu, Asztély, Mezőgecse, Tiszacsoma, Nagybereg, Rafajnaújfalu) csapatai neveztek be. Izzasztóan kemény mérkőzések eredményeként végül az első helyezett Tiszacsoma, második Beregújfalu, míg harmadik helyezett Nagybereg és Rafajnaújfalu csapata lett. A győztes csapat kapitánya serleget vehetett át, a helyezett csapatok mindegyike pedig oklevélben részesült. Emellett az összes játékos ajándékcsomagot kapott a szervezőktől.

A díjátadást követően a tiszacsomai óvodások fellépésével a színpadon kezdetét vette a gazdag kulturális program. A közönség változatos műsorszámokat láthatott a tiszacsomai és a mezőgecsei kultúrház csoportjainak, a kisbégányi Szivárvány tánccsoportnak, valamint a Nagymuzsalyi Hagyományőrző Csoportnak köszönhetően. A modern-, illetve néptáncok a nézők közül sokakat „tűzbe” hoztak. A beregszászi Háger Klaudia verset mondott, a nagymuzsalyi Lakatos Gábor pedig népdalcsokrot adott elő. A Tiszacsomai Dramaturgiai Csoport előadásában Arany János Toldija elevenedett meg a színpadon.

Eközben a zsűri elbírálta a községi könyvtárban meghirdetett rajzversenyre beérkezett munkákat. Mészáros Erzsébet könyvtároshoz, a KMKSZ Tiszacsomai Alapszervezetének alelnökéhez összesen 32 rajz érkezett be. A zsűri Kovács Cintia rajzát ítélte a legjobbnak, második helyezett Csizmár Adrián, harmadik pedig Sebestyén Vanessza lett.

Volt aszfaltrajzverseny: ennek győztese Háger Klaudia lett. Nagy érdeklődést váltott ki a kötélhúzóverseny: ezt egy nyolcfős beregszászi–tiszacsomai „vegyes” csapat nyerte. A gyerekek bicikliversenyen – két kategóriában – is próbára tehették ügyességüket és gyorsaságukat: a két első helyezett Balega István és Papp Petra lett.

140 gyerek részesült tombolanyereményben, valamint minden gyerek kapott ingyen kólát, fagyit, bográcsgulyást és ajándékot. A gyerekek kipróbálhatták a körhintát és a légvárat. A szervezők jóvoltából minden 2–12 éves gyerek egyszeri alkalommal ingyen felülhetett a körhintára.

Szépre és tartalmasra sikeredett a tizenhetedik Tiszacsomai Gyermeknap. A szervezők ismét elérték céljukat: a gyerekek boldogan és elégedetten tértek haza.

F.Zs.