Győzött az adminreszursz a hétvégi beregszászi polgármester-választáson

2013. június 7., 02:00 , 647. szám

A kellemesnek mondható június eleji időjárás ellenére a hivatalos adatok szerint meglehetősen kevesen, a 19 870 választópolgárból mindössze 10 105-en éltek vasárnap a lehetőséggel a Vérke-parti városban, hogy leadhassák voksukat, ami a választásra jogosultak 51,63 százalékát teszi ki.

A szavazatok összeszámlálását követően eldőlt, hogy a voksok 54,9 százalékát megszerző Babják Zoltán lett a város új polgármestere, aki az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) jelöltjeként, és a hatalompárt, a Régiók Pártja (PR) támogatásával indult a megmérettetésen. Ami a többi indulót illeti, Olga Bizilja, az Egységes Közép (JeC) jelöltje 22,91 százalékos eredményt ért el, míg Orosz Géza, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) színeiben a szavazatok 11,24 százalékát mondhatja a magáénak. A megmérettetésen induló további hét jelölt – valamennyien ukrán pártok színeiben – összességében ezernél kevesebb szavazatot szereztek.

A választás napján durva, a szavazás kimenetelét befolyásoló szabálytalanságról a 13 városi szavazókörzet egyikéből sem érkezett jelentés, apróbb szabálysértésekről és hiányosságokról azonban szinte minden helyszínről beszámoltak a jelöltek megfigyelői, a civil szervezetek, illetve a sajtó. A legtöbb gond a választói névjegyzékekkel adódott, amelyekből az előzetes ígéretek ellenére ezúttal is számosan kimaradtak, akik így nem tudtak élni a választójogukkal.

ntk