2013. június 14.

2013. június 14., 02:00 , 648. szám

„De azt megvallom előtted, hogy én a szerint a tanítás szerint, amelyet ők eretnekségnek mondanak, úgy szolgálok atyáim Istenének, hogy hiszek mindabban, ami megfelel a törvénynek, és ami meg van írva a próféták könyvében.” (Apcsel, 24, 14)

Az egyik nap egy képeslapon nem mindennapos bronzszobor-kompozíción krisztusi ábrázolásra lettem figyelmes. A keresztre feszített Jézus Krisztust arc nélkül, kicsit jobb oldalra leeső fejjel, közel s távol tőle testbeszédükkel beszélő „bronzemberekkel” ábrázolták. Továbbá a legfigyelemfelkeltőbb: a két oldalra kinyújtott hosszú kezei. Miért ilyen aránytalanul hosszú Jézus keze? Miért akar mindenkit magához ölelni? Az alkotásba üzenetképpen belehelyezett két hitvallást fedeztem fel:

1. Jézus Krisztusét: gyere hozzám, közelebb, megölellek, még téged is!

2. Az emberfigurák mintha ezt mondanák: kételkedem mindenkiben és mindenben; hiszek Benned, Uram!

„Valaki azért vallást tesz énrólam az emberek előtt, én is vallást teszek őróla az én mennyei Atyám előtt. Aki pedig megtagad engem az emberek előtt, én is megtagadom őt az én mennyei Atyám előtt.” (Mt. 10:32-33)

Pál apostol a fenti igeversben ugyanezt mondja. A szorult helyzetek kimondatják velünk azt, amit valóban gondolunk, érzünk és hiszünk. Ilyen eset(ek)ben nincs megjátszás. Félix helytartó előtt kijelenti a meggyőződését és egyben visszautasítja a szektásodás elleni vádakat. Miért van mostanában egyre nagyobb reklámuk a szektás megnyilvánulásoknak? A ma élő egyhaztagjainkból hiányzik a Pál apostolság megléte, a meggyőződés, a hitélmény, a Szentlélek vezetése. Ez ellen keveset teszünk, pedig nem lehetetlen küldetés!

Szorult, számunkra kényelmetlen, előnytelen helyzetekben beszélnünk kell a világ fiainak a bennünk lévő „kincsről”, hitvallásról. Ezen az éven sokszor, sok helyen hallható lesz a hitvallás fontossága. Nem új keletű szerzemény ez. Csak a régi dolognak a leporolása. Egyre több embernek kell megvallani a gyülekezetekben, ami szívből jött Pál apostolnak: „...hiszek mindabban, ...” Miben? Az egész Szentírásban, ami tartalmazza Isten üzenetét számodra.

Pápai Gábor, nagygejőci református lelkipásztor