Újra van tanácselnöke a Beregszászi járásnak

UMDSZ–Régiók Pártja paktum

2013. június 14., 02:00 , 648. szám

Knobloch Györgyöt, a Régiók Pártja (PR) frakciójának tagját választották meg a képviselők múlt pénteken délelőtt a Beregszászi Járási Tanács elnökévé.

A 62 tagú testületből 56 képviselő vett részt a titkos voksolásban, közülük 47 szavazott a posztért egyedüli jelöltként induló hatalompárti politikusra, ami azt jelenti, hogy több ellenzéki képviselő is támogatta a megválasztását.

Mint ismeretes, a tanácselnöki tisztség még január elején üresedett meg, amikor az UMDSZ-es Bihari András sokak számára váratlanul nyugdíjba vonult és lemondott a tisztségről.

A zakarpattya.net.ua portál korábban, még tavaly decemberben azt írta, hogy egy politikai háttéralku részeként Knobloch György a Beregszászi Járási Állami Adminisztráció elnöki tisztének volt a várományosa, miután Igor Szviscsót, az addigi adminisztrációvezetőt Olekszandr Ledida ugyancsak hatalompárti kárpátaljai kormányzó első helyettesévé nevezték ki. Azonban az uzhgorod.in tájékoztatása szerint állítólagos „kriminális múltja miatt” Knobloch „nem ment át a speciális ellenőrzésen az Elnöki Adminisztrációban”. A politikust a sajtó ezután, tehát még télen kezdte el a Beregszászi Járási Tanács elnöki posztjának várományosaként emlegetni.

Megválasztására azonban sokáig azért nem kerülhetett sor egyes tanácsi források szerint, mert a tanácsi többséget adó két szövetséges, a PR és az UMDSZ között nem volt egyetértés a jelölését illetően. A tanácsi erőviszonyokat figyelembe véve az önkormányzat élére a több képviselővel rendelkező UMDSZ lett volna jogosult elnököt állítani, ezért, amikor február végén a szövetség frakciója végül mégis beleegyezett Knobloch György jelölésébe, azt az ellenzéki sajtó a PR magyar szövetségesének térvesztéseként értékelte.

A továbbiakban általános értetlenséget váltott ki, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy az UMDSZ áldása ellenére egyre késik Knobloch kinevezése a járási tanács élére. Városi önkormányzati forrásokból ekkor kiszivárgott, hogy Knobloch kinevezésének „ellentételezéseként” a PR felajánlhatta, az UMDSZ-é maradhat a beregszászi polgármesteri szék, amely Gajdos István UMDSZ-elnök parlamenti képviselővé avanzsálásával vált „gazdátlanná” tavaly decemberben. A két szövetséges közötti bizalom fokát, s az országban uralkodó állapotokat jelzi, hogy a Gajdos István vezette szövetség a jelek szerint megvárta a járási tanács elnökének megválasztásával, míg teljesül a hatalompárt ígérete, azaz támogatják jelöltjük, Babják Zoltán polgármesterré választását. Ezt a folyosói pletykát támasztja alá, hogy Babják Zoltán június 2-i megválasztását követően öt nappal, június 7-én Knobloch György megválasztására is sor kerülhetett. Hogy e vásári alkudozás közben a Beregszászi Járási Tanács fél évig elnök nélkül maradt, az a jelek szerint senkit sem zavart különösebben...

ntk