Átültetni vagy nem ültetni át? – ez itt a kérdés

2013. június 21., 02:00 , 649. szám

Az évnek ebben a szakában a hajtatásban zöldséget termesztő gazdák gyakorta teszik fel a kérdést, hogy átültessék-e az uborkát, paradicsomot, paprikát a nyár folyamán, vagy egy megújított, megifjított állománnyal vágjanak neki az őszi szezonnak. A kérdést Őr Hidi László nagydobronyi gazdálkodónak, a „Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány szaktanácsadójának is feltettük.

– Ön újraültetné, vagy inkább megújítaná a növényállományát?

– Sajnos, nem létezik igazán jó válasz erre kérdésre, legalábbis abban a pillanatban, amikor hozzá kellene kezdeni az átültetéssel kapcsolatos tennivalókhoz. Ilyenkor a primőr zöldségek ára a szabadföldi zöldségfélék megjelenése miatt erősen csökken, a részben elöregedett, részben lebetegedett növények már nem hoznak annyi hasznot, ami a sok munkával járó kezeléseiket és szedésüket jövedelmezővé tenné – legalábbis általában ez a helyzet. Viszont emlékezhetünk olyan évekre is, amikor a zöldség folyamatosan tartotta az árát, bőségesen fedezve a ráfordításokat a nyár folyamán. Miután ősszel úgyis újra felmennek az árak, ilyen esetekben érdemes a növényállomány ifjításával bíbelődni. Ebből következik, hogy a termesztőnek leginkább a megérzéseire kell hagyatkoznia az átültetéssel kapcsolatosan.

– Mi a teendő, ha az átültetés mellett dönt valaki?

– Ha vállalkozunk az átültetésre, akkor nem elég abbahagyni az öntözést és a szedést. A letermett növényeket gyökerestül fel kell szedni, a lehullott leveleket, terméseket össze kell gereblyézni és ki kell hordani a hajtató létesítményből lehetőleg úgy, hogy a gombás és baktériumos betegségek ne tudják visszafertőzni a később kiültetésre kerülő növényállományt. Ezért vagy megsemmissítjük, elégetjük őket, vagy komposztáljuk, de semmi esetre sem rakjuk a fóliasátor mellé.

– Mikor kell munkához látnunk?

– Július végén–augusztus legelején kezdik az őszi hajtatásra szánt paprika, paradicsom és uborka ültetését. Azzal, hogy ebben az időben ültetik ki a palántákat, sok energiát takarítanak meg a gazdák, mert a bőséges napsütés hatására a növények még a hidegek beállta előtt kinevelik a termés jelentős részét, és a fóliatakarással csak a kész termést kell védeni a nagyobb lehűlésektől, fagyoktól.

Az újabb növényforduló alá a talajt forgatással, majd rotálással készítsük elő. Ilyenkor adhatók az olcsóbb egyedi műtrágyák, amelyeknek nem olyan tökéletes a vízben való oldódásuk, mint a fejtrágyaként használatos tápoldatozó műtrágyáknak.

– Mit kell tudnunk az ültetésről?

– A paprika- és a paradicsompalánták esetében a kiültetéshez az optimális fejlettség a bimbós állapot. Paprika esetében gyakran folyamodnak a termesztők ahhoz a fogáshoz, hogy a jól megújúló fajtákat egyszerűen visszatörik és egy frissen előtörő hajtást gondoznak tovább.

Őszi hajtatásra paradicsomból négyzetméterenként 2-3, uborkából 2 darab palántát ültessünk, ami az ültetés idején bizonyára kevésnek tűnik, de a lényegesen rosszabb növényvédelmi feltételek miatt indokolt kerülni az ennél sűrűbb ültetést. Paprika esetében az őszi fűtés nélküli hajtatáshoz a hagyományos bokros termesztést javasoljuk, 10 db/m2 sűrűséggel.

Az őszi növények palántázásakor – eltérően a tavaszi időszaktól – sokkal intenzívebben kell öntözni a magas hőmérséklet miatt. Rögtön a kiültetés után kezdjük meg a paradicsom és az uborka felkötözését. Az oldalhajtások képződése sokkal intenzívebb lesz, ennek megfelelően gyakrabban kell a kacsolást is végezni.

– Milyen kockázatokkal kell számolnia annak, aki az újratelepítés mellett dönt?

– Az őszi fóliás termesztéshez nagy reményeket nem szabad fűzni, mivel az évnek ebben a szakában a hajtatás feltételei egyre romlanak, a tenyészidő folyamán csökken a hőmérséklet, egyre kevesebb a fény, egyre magasabb a páratartalom. Mindez lassítja az érést, elősegíti a betegségek elterjedését, például a fehér- és szürkepenészét, a paradicsomvészét stb. Ráadásul az alacsony árak mellett csökken a kereslet a paprika, a paradicsom és az uborka iránt, a lakosság eltelt a zöldségfélékkel. Számolnunk kell azzal is, hogy a tavaszi időszakhoz képest rövid a tenyészidő, nincs idő nagyobb termésmennyiség kifejlődéséhez.

pszv