A cseh és szlovák bajnokság felé kacsingatnak az ungváriak

Kézilabda

2013. június 21., 02:00 , 649. szám

Az Ungvári Kárpáti női kézilabdacsapata trénerének, Borisz Petrovszkijnak meredeken felfelé ívelő edzői karrierje a tavalyi évben ért a csúcsra, amikor is csapatával történelmi tettként bajnoki címet szerzett az ukrán Szuperligában. Az idén duplázó szakembernek az évértékelő interjúban elsőként nem is tehettünk fel más kérdést, minthogy megszerezni vagy megvédeni volt-e nehezebb a bajnoki elsőséget?

– A két sikert nem lehet szorosan véve párhuzamba vonni, hiszen az első bajnoki cím az mindig valami egyedi, csodálatos, megismételhetetlen bravúr.

Bár úgy tartják, hogy egy címet nehezebb megvédeni, mint megszerezni, én mégis azt állítom, hogy a duplázásunk egy kissé nyugisabb volt. Valahogy az egész bajnokság során érezhető volt, hogy csakis rajtunk áll, hogy megvédjük-e az elsőséget.

– Azt meg sem kérdem, hogy elsősorban kit vagy kiket emelne ki az együttesből, hiszen ön köztudottan a csapatnak tulajdonítja a sikereket. Mivel tudtak mégis a többi csapat fölé nőni?

– Éppen azzal, ami a kérdésben már elhangzott, az egységes csapatjátékkal. Azzal, hogy a játékosok mindegyike alázattal küzdve, mindenkor a csapategységet helyezte előtérbe.

– Minden együttesnél kulcsszerepe van a kapusposztnak. Mire gondolt, amikor a bajnokság második felében egyik napról a másikra sérülés miatt kiesett az első számú hálóőr, a válogatottban is szóhoz jutó Natasa Hajovics és az ő hiányát hetekig egy nem egészen 18 éves fiatalnak, Balog Juditnak kellett pótolnia?

– Bár egy sérülés soha sem jön jól, de nem estem kétségbe, hiszen tudtam, hogy Juditra számíthatok és megbízhatok benne, hiszen többször is bizonyította már talpraesettségét. Bár korábban csak kiegészítő embernek számított, most bizonyította, hogy éles helyzetben is lehet rá számítani. Hogy mennyire helytállt, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a szezon végén Leonyid Ratner szövetségi kapitány Balognak is meghívót küldött a németek elleni vb-selejtezőre készülő válogatott keretbe…

– Tekintsünk kicsit előre, milyen változások várhatók az együttes háza táján?

– Erről még talán korai beszélni, hiszen a lányok júniusban a jól megérdemelt nyári pihenőjüket töltik. Egy hónap múlva, amikor is edzésbe állunk, már tisztábban látunk majd. Mint mindig, úgy az idén is nyilván lesznek távozók és érkezők. Ha minden igaz, akkor csapatkapitányunk, az idény legjobbjává is választott Natasa Turkalo szeretne anyaságot vállalni, így rá valószínűleg hosszabb ideig nem számolhatunk. Annak is nagy a valószínűsége, hogy egyik gólerős játékosunk, Inna Maljucsenko külföldre igazol. Kapusposzton viszont a jelek szerint a bőség zavarával küzdünk, hiszen a válogatottba is meghívást kapott Balog és Hajovics mellett az idény közben érkezett és korábban ugyancsak válogatott kerettag Olga Artemcsuk is marad Ungváron.

– A klubvezetésnek hamarosan döntenie kell, hogy a Kárpáti a Bajnokok Ligája selejtezőjében indul-e, vagy marad az EHF-kupa-szereplés?

– Alighanem az EHF-kupában indulunk majd, hiszen a BL-ben való szereplés feltételeinek nem tudunk megfelelni. Igaz ugyan, hogy nemrég az Ungvárhoz közeli Barvinkoson átadásra került egy megfelelő borítású, korszerű csarnok, de még ez is kevés a BL-be való nevezéshez. Ahhoz pedig, hogy a selejtezőket a közeli Mihajlovciban (Nagymihály) játsszuk, az európai szövetség nem járult hozzá.

Ha már a szlovákiai helyszín szóba került, had mondjam el, hogy komolyan gondolkodunk a közös cseh és szlovák bajnokságban való szereplésben, ami nagy fejlődési lehetőséget jelentene a Kárpáti számára. Persze, mindez csak az ukrán bajnokság mellett jöhetne szóba és mindkét szövetség beleegyezésével, a bajnoki menetrend egyeztetése esetén valósulhatna meg.

(tamási)