Nyelvi jogainkról, a magyarországi választásokról, az ukrán nyelvű hetilapról

A KMKSZ választmányi ülésén

2013. június 21., 02:00 , 649. szám
Kovács Miklós, Gulácsy Géza, Brenzovics László

A nyelvtörvényben rögzített jogainak érvényesítésére és a 2014-es országgyűlési választásokon való részvételre buzdította egyebek mellett a helyi magyarságot a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Választmánya múlt szombati munkácsi ülésén.

Kovács Miklós elnöki beszámolóját azzal indította, hogy köszönetet mondott a Szövetség beregszászi aktivistáinak, valamint Orosz Gézának, a KMKSZ jelöltjének az időközi polgármester-választási kampány során tanúsított helytállásért. Úgy fogalmazott, a KMKSZ fontosnak tartotta, hogy jelöltje indításával a hatalompárt és a Baloga-féle politikai erő választási küzdelme közepette is alternatívát mutasson fel a jelenleg domináns politikai erőkkel szemben.

Elemzésében a szónok kitért arra, hogy a beregszászi polgármester-választás is megmutatta: a utóbbi hónapokban nem változott a helyzet, Ukrajna lakossága zömében elfogadta a jelenlegi állapotokat, azaz a pillanatnyi „nyomorszint” nem képes mozgósítani az embereket. Az ukrajnai nagypolitika fő tartalma a 2015. tavaszi elnökválasztási kampány, amely máris elkezdődött – fogalmazott a Szövetség elnöke. Hozzátette: Kárpátalján is tart a hatalmi pozíciók összpontosítása, a Baloga-féle csoport visszaszorítása a Régiók Pártja által. A KMKSZ-t ugyancsak ellenségként kezelik, miután nem áll a hatalom ellenőrzése alatt – mutatott rá.

Kovács Miklós sajnálattal állapította meg, hogy a magyar kormány az Európai Unió követelésére több költségvetési tételt is zárolni kényszerült. Ezért kerül sor arra, hogy az oktatási-nevelési támogatás összegének egyelőre csak az első részletét fizetik ki. Jelezte: reméljük, hogy utólag még lehetőség nyílik a fennmaradó összeg kifizetésére.

A KMKSZ elnöke megelégedéssel nyugtázta, hogy az Európai Unió könnyítette a vízumhoz jutást az ukrán állampolgárok számára. A Szövetség ennek alapján máris kezdeményezte az illetékes magyar Külügyminisztériumnál, hogy engedélyezze számára az eddigieknél hosszabb időtartamú, három helyett öt évre szóló vízumajánlások kiadását, hangzott el.

Elismeréssel szólt Kovács Miklós Orbán Viktor magyar miniszterelnök áprilisi látogatásáról a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, illetve annak a támogatási szerződésnek az aláírásáról, melynek köszönhetően immár a beregszászi főiskola is felkerült a magyar állam által kiemelten támogatott külhoni magyar felsőoktatási intézmények körébe. Ugyanakkor, jelezte a szónok, szinte ezzel egy időben újabb támadás indult a főiskola ellen ukrán részről, s nyilvánvaló a kapcsolat a két esemény között.

A KMKSZ elnökének beszámolójából megtudhattuk azt is, hogy a napokban jelenik meg a Szövetség által indított ukrán nyelvű hetilap, a Karpatszkij Objektiv próbaszáma. Megkezdődött az újság internetes változatának próbaüzeme is.

Külön napirendi pontként tárgyalta a Választmány a 2014-ben esedékes magyarországi országgyűlési választásokra való felkészülés menetét. Mint elhangzott, a jelenlegi helyzet szerint minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy a magyar állampolgársággal is rendelkező kárpátaljai magyarok hátrányos következmények nélkül adhassák le voksukat jövő tavasszal.

Beszámolót hallgatott meg a Választmány a tavaly elfogadott nyelvtörvény kárpátaljai végrehajtásáról, amelyből egyértelműen kitűnt, hogy a jogszabály bevezetésének folyamata a magyar tannyelvű oktatási intézményekben és a magyarlakta települések önkormányzataiban megtorpant. Ezért Brenzovics László alelnök javaslatára a KMKSZ beadvánnyal fordul a megyei oktatási főosztályhoz, szorgalmazva a kétnyelvű bizonyítványok kiállítását a kárpátaljai magyar iskolákban a nyelvtörvény rendelkezéseinek megfelelően. Ezen kívül a Szövetség felszólítja valamennyi kárpátaljai magyar iskola igazgatóját, tájékoztassák diákjaik szüleit a kétnyelvű bizonyítványokra vonatkozó jogaikról, illetve hassanak oda, hogy az ilyen bizonyítványok iránti kérvények idejében összegyűljenek, s eljussanak az illetékes hivatalokhoz. A KMKSZ egyúttal kéri a szülőket, hogy azokban az iskolákban is igényeljék a kényelvű bizonyítványt, ahol ezt eddig nem tették.

Gulácsy Gézának, a KMKSZ alelnökének beszámolójából kitűnt, hogy a megye számos településén elfogadtak már valamilyen, a nyelvtörvénnyel kapcsolatos határozatot. Így például a Beregszászi járás 31 településén Bakos és Kovászó kivételével mindenütt született efféle döntés, ugyanakkor például a Munkácsi járásban sehol sem. Az alelnök javaslatára a Szövetség most felszólítja azon települések önkormányzatait, ahol ezt eddig nem tették meg, hogy szintén tűzzék napirendre a kérdést.

A KMKSZ Választmánya döntött a Fodó Sándor-díj odaítélésének feltételrendszeréről azon közéleti szereplők elismerésére, akik tevékenységükkel kiállnak a magyar ügy mellett Kárpátalján.

Az elkövetkező hetek kulturális eseményeiről tájékoztatta a Választmányt Riskó György, a Szövetség kulturális titkára. Mint elhangzott, július 5–6-án Ungváron, illetve Beregszászban lép fel a Magyar Állami Népi Együttes; július 14-én rendezik meg Tiszaújlak és Tiszapéterfalva határában a hagyományos Turul-ünnepséget; augusztus 20-án Aknaszlatinán kerül sor a KMKSZ központi Szent István-napi ünnepségére.

Gulácsy Géza alelnök a digitális műsorszórásra való átállásról tartott beszámolójában emlékeztetett, hogy október 31-ével megszűnik a magyarországi tévéadások analóg sugárzása. A KMKSZ az átállás megkönnyítése érdekében fontosnak tartaná, hogy az igények felmérését követően a legrászorultabbaknak, illetve az oktatási és kulturális intézményeknek segítsen hozzájutni a magyar csatornák vételét lehetővé tevő berendezésekhez egy pályázat keretében. A Szövetség magára vállalja az igények felmérését, hangzott el, azok kielégítésére annak függvényében kerülne sor, hogy sikerül-e előteremteni a szükséges pénzügyi fedezetet.

A Szövetség újfent levélben fordul az ukrán oktatási minisztériumhoz annak érdekében, hogy tegyék lehetővé a magyar iskolák számára a második idegen nyelv oktatására szánt órakeret felhasználását a magyar nyelv tanítására egy újabb idegen nyelv oktatása helyett. A Választmány szorgalmazza továbbá, hogy a tárca mielőbb hagyja jóvá a magyarnak mint második idegen nyelvnek az általános iskolai oktatásához szükséges tantervet és tankönyvet.

Végül a KMKSZ Választmánya tiltakozik a sajtóban napvilágot látott, a hagyományokkal, a józan ésszel, és Kárpátalja lakosságának akaratával egyaránt ellentétes azon elképzelések ellen, miszerint a megyét egy nagyobb nyugat-ukrajnai régióba olvasztanák be a majdani adminisztratív-territoriális reform keretében. A testület emlékeztet, hogy a megye lakossága az 1991. decemberi népszavazáson Kárpátalja autonómiája mellett foglalt állást.

szcs