Olcsón jót

Baba- és gyermekholmibörze Beregszászban

2013. június 21., 02:00 , 649. szám

Szép kezdeményezést tudhat magáénak a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE): múlt szombaton a Beregszászi 4. Sz. Kossuth Lajos Középiskola tornatermében baba- és gyermekholmibörzét szervezett. Az internetes közösségi portálokon, valamint a helyi sajtóorgánumokban meghirdetett felhívásnak meglett az eredménye: az árusokat felkereső kis- és nagycsaládok tagjai – az egyszerű érdeklődőkkel együtt – zsúfolásig megtöltötték a tornatermet.

„Külföldön – különösen Németországban – a baba- és gyermekholmibörzék nagyon jól működnek: igazi közösségi alkalmak, ahol bárki olcsón túladhat gyermekei kinőtt és így feleslegessé vált ruháin. Ezt látva fogalmazódott meg bennünk a gondolat: a Kezünkben a Jövő Alapítvány támogatásával szervezzünk mi is hasonló alkalmat” – mondta el az ötlet kapcsán Kurmay-Mondics Lívia, a KMNE elnökségi tagja, főszervező, szólva arról, hogy a rendezvényen az olcsóságon és a praktikusságon van a hangsúly. „Mindazoktól, akik használt gyermekruhájukat el kívánták adni, standdíj gyanánt csupán egy jelképes összeget kértünk, melyet alapítványi célra ajánlunk fel.”

A rendezők a „shoppingoló” szülőkkel érkező gyerekek számára számos foglalkoztató és szórakoztató programot – gyurmázást, arcfestést, rajzolást, ugrálóvárat – szerveztek.

Szétnézve a teremben, nagy zsibongás fogadta a látogatót. A börzén közel húsz árus kívánt túladni a család használt gyermekholmijain. Mivel erre is lehetőség nyílt, egyesek bébitápszert és írószereket kínáltak. A vásáron Popovics Pál, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség elnöke, a KMNE elnökségi tagja is részt vett családjával: ők magyarországi könyveket kínáltak.

Újkeletű kezdeményezésről lévén szó, elbeszélgettünk néhány árussal is. Egyikük, a nagymuzsalyi Jószay Viktória édesanyja kíséretében érkezett „börzézni.” „A Facebook közösségi oldalon olvastam először minderről, s rövid gondolkodás után fel is hívtam a szervezőket a megadott telefonszámon – mondja Viktória. – A kisfiam tizenkettő, míg a kislányom tizennégy éves lesz, s az ő használt ruháikat hoztam el ide. Nem is eredménytelenül, hiszen már vásároltak tőlem, ám megfigyelésem szerint a vevők leginkább a csecsemő- és óvodáskorú gyermekek ruhái iránt érdeklődnek: talán azért, mert a nagyobb gyerekek már kicsit válogatósabbak, és óhajuknak-sóhajuknak szóban is hangot adnak. Én magam a börzét jó ötletnek tartom, s a következő alkalommal is szeretnék ott lenni.”

A beregszászi Tóth Ilona leleményességről tett tanúbizonyságot. „Én magam, sajnos, nem könyvelhettem el egyetlen eladást sem, ám hogy ne menjek haza üres kézzel, egy „kolleginával” használtruha-csereberét bonyolítottam le: így mindenki elégedett volt, hiszen „új” dolgokkal a birtokunkban indulhattunk haza.”

Az éhes gyerekeket a bejáratnál „zsíros­kenyér-automata” fogadta és volt tűzoltó-bemutató is.

A következő baba- és gyermekholmibörzére a KMNE szervezésében a tervek szerint ősszel, Beregszászban és Munkácson kerül majd sor.

F.Zs.