Viszonylag jó termés várható a Beregvidéken

2013. június 21., 02:00 , 649. szám

Mennyiben befolyásolta a kalászosokat az utóbbi időszak szokatlanul szélsőséges időjárása? Milyen termés várható a Beregvidéken? – ezzel a kérdéssel kereste fel szerkesztőségünket egy, a takarmány majdani beszerzése okán aggódó nyugdíjas olvasónk.

A kérdést továbbítottuk Popovics Sándornak, a Beregszászi Járási Agráripari Osztály vezetőjének, aki elmondta: „A hűvös, esős idő mindenképpen kihatással volt az eseményekre, hiszen legalább három héttel késleltette a földeken a munkafolyamatokat, s az idei aratásra a korábbinál valamivel később kerül majd sor. Több gazda panaszkodott, hogy az eső miatt a vetést nem tudta „ledolgozni” növényvédő szerekkel: ennek, sajnos, számos táblában negatív nyoma van. S hogy milyen lesz a júliusi aratás termése a Beregvidéken? Nos, a közelmúltban látogatást tettünk a járás mezőgazdasági vállalatainál Nagybaktán, Nagyberegen, Rafajnaújfaluban és Csonkapapiban, s ezen út alkalmával vegyes képet kaptunk: nagyon szép pl. a termés Nagybaktán és a Fekete-mocsár művelés alatt álló területén, míg más helyeken ennél valamivel gyengébb. Azt tapasztaltuk, hogy ahol a gazdák betartották a korszerű földművelési technológiát, nem sajnálták az anyagiakat minőségi vetőmagra és növényvédőszerekre, ott várhatóak a legmagasabb termésátlagok: ez akár öt tonna is lehet hektáronként. Ahol viszont anyagiak hiányában mindezekre nem volt lehetőség, ott másfél-két tonna hektáronkénti termésátlagra számíthatunk. Ám összességében mindennek ellenére is viszonylag jó termés várható a Beregvidéken” – zárta tájékoztatását a szakember.

Ide kapcsolódó adat, hogy az ukrán mezőgazdasági minisztérium június 10-én ismertetett előrejelzése szerint idén 53-54 millió tonna gabonát takaríthatnak be az országban. Ez mintegy 17 százalékkal több a tavalyinál és mindössze 2 millió tonnával marad el a két évvel korábbi rekordterméstől.

A minisztérium becslése szerint búzából 19,3 millió tonna teremhet az idén a tavalyi 15,8 millió tonna után, a kukoricatermés 20,9 millió tonnáról 23 millió tonnára nőhet.

F.Zs.