Egy est a magyar népi kultúra és a támogatás jegyében Péterfalván

2013. június 27., 08:20 , 650. szám

2013. június 23-án, vasárnap, a Tiszapéterfalvai Művelődési Házban zsúfolt nézőtér előtt rendezték meg a Tiszapéterfalvai Művészeti Iskolában működő népzenei együttesek, illetve az intézmény növendékeinek évről évre megrendezésre kerülő, már hagyományossá vált műsorát.

Elsőként Homoki Gábor, a tanintézet igazgatója köszöntötte a megjelenteket, köztük dr. Kerekes Henriettát, Magyarország beregszászi konzulját, Barta Józsefet, a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének elnökét, Seres Jánost, a Máramaros–ugocsai Református Egyházmegye esperesét, Virág Lászlót, a KMKSZ Tiszapéterfalvai Alapszervezetének és a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnökét, Tóth Bálint tiszapéterfalvai polgármestert, valamint Bíró Andort, az egykori tiszapéterfalvai központú Határőr kolhoz volt elnökét.

Ezt követően kifejtette: a jelenleg általa vezetett intézményben már az 1980-as évek közepén fellobbant a hagyományőrzés lángja, melyet megőriztek, s nemcsak óvni, de tovább táplálni is szeretnék azt, hogy minél többen élvezhessék annak melegét. A művészeti iskola pedagógusai arra törekszenek, hogy egyre nagyobb legyen ez a tűz, mind többen láthassák, és sokakat vonzzon magához. Azon munkálkodnak, hogy gyermekeink erős kulturális gyökerekkel rendelkezzenek, és tartsák fontosnak a hagyományőrzést, nehogy megfertőzze őket a nagyvilágból érkező kultúrszemét.

Az igazgató elmondta, mindehhez a munkához eltökélt, céltudatos pedagógusokra, érdeklődő, szorgalmas gyerekekre, a mostanihoz hasonló rendezvényekre, s nem utolsósorban befogadó, figyelmes közönségre van szükség és természetesen szükségük van arra, hogy iskolaépületük használható állapotban legyen, mivel több, mint száz gyermek vesz részt a foglalkozásokon, s évről évre gyarapszik a tanulólétszám. A művészeti iskola otthonául szolgáló épület egyik fele azonban 1912-ben épült, már 101 éves, és igencsak romlik az állaga, teljes felújítására szorul. Ám az állami költségvetés szűkös volta miatt nem tudják biztosítani a munkálatokhoz szükséges összegeket. Ezért az igazgató arra kérte a megjelenteket, hogy akik támogatni szeretnék az iskola felújítását, s anyagi lehetőségeik megengedik, a kihelyezett perselyekbe tett adományaikkal segítsenek a tanintézeten.

Dr. Kerekes Henrietta kifejtette: mindig örömmel keresi fel a művészeti iskolát, mert látja, hogy az itt dolgozó pedagógusok ki tudják bontakoztatni tanulóik zenei tehetségét. A tanári kar igen értékes munkát végez, megismertetve a felnövekvő nemzedékkel a magyar kultúrát, a népi hagyományokat. Majd arra kérte a szülőket, hogy ők is segítsék elő gyermekeik zenei kultúrájának a fejlődését.

A két felszólalás után színpadra léptek az est főszereplői. Az óvodás csoport tagjai dunántúli népdalcsokrot, majd szatmári népi gyermekjátékokat adtak elő, életkorukhoz képest meglepően ügyesen és gyakorlottan. Illés Patrik bogyiszlói ugrósokat énekelt. Baka Kamilla kupuszinai lakodalmas népdalcsokorral, míg Trombola Fruzsina magyarbödi népdalcsokorral lépett fel. A múlt évi „Által mennék én a Tiszán…” népdaléneklési versenyen zsenge kora ellenére ötödik helyezést elért Paládi Attila Bartók Béla által vidékünkön felgyűjtött magyar népdalokat énekelt. Varga Ibolya felvidéki, Galga-menti párválasztó népdalokkal örvendeztette meg a közönséget. A Napsugár Hagyományőrző Gyermekcsoport idősebb tagjai rábaközi és szatmári gyermekjátékokat, szatmári, illetve felcsíki táncokat mutattak be. Felléptek az iskolában működő zenekarok. A tavalyi „Által mennék én a Tiszán…” népdaléneklési versenyen harmadik helyen végzett Simon Patrícia rimóci népdalokat énekelt, Csatlós Enikő pedig cimbalmon adott elő magyar népdalokat. Több fellépőt is a Kokas Banda kísért, miközben a közönség ütemes tapssal jutalmazta megannyi zeneszám eljátszását, illetve nem egy népdal eléneklését. Az est záró részében pedig a Kokas Banda remekelt, virtuóz módon adva elő a kalotaszegi hajnali, a szatmári botoló, a Monti-csárdás, a legényes, valamint a friss csárdás zenéjét, míg Kokas Krisztina és ifj. Kokas Károly tánctudásukkal bűvölték el a zenészek és a táncosok fellépését is vastapssal díjazó publikumot.

A muzsika elhallgatását követően Barta József lépett a mikrofonhoz, méltatva a Kokas Bandát, mely autentikus magyar népzenét ad elő magas művészi színvonalon, s fontos küldetést teljesít a magyar népi kultúrkincs megőrzésével, továbbadásával, megszerettetésével. Kívánta, hogy legyen eredményes a missziójuk, melyet lehetőség szerint a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség is támogat. Hangsúlyozta: a harmonikus jellem kialakulásában fontos szerepet játszik a szép zene, mely finomítja a lelket, jobbá teszi az embert. Majd kiemelte a Tiszapéterfalvai Művészeti Iskola szerepét a magyar népzenekincs megőrzésében.

Lajos Mihály