Elsőáldozás és bérmálás

2013. június 27., 08:20 , 650. szám

Június 23-án bensőséges templomi események zajlottak a Beregvidéken: Jánosiban görögkatolikus elsőáldozásra, míg Beregszászban római katolikus bérmálásra került sor.

Jánosi görögkatolikus egyházközségében kétévente kerül sor elsőáldozásra. Erre most is a Szűz Mária Oltalma tiszteletére szentelt templomban, ünnepi szentliturgia keretében került sor. A szertartás alkalmával így tizennyolc fiatal részesülhetett először Jézus Krisztus testében és vérében.

A szentliturgia vezérigéjét Egressy Miklós jánosi-balazséri görögkatolikus áldozópap Szent János apostol evangéliumából kölcsönözte: „Atyáitok mannát ettek a pusztában és mégis meghaltak[...] Aki eszi az én testemet és issza az én véremet, az örökké él...” Útravalónak szánt ige volt ez minden fiatalnak, hiszen benne foglaltatik az üdvösség elnyerésének kulcsmondata.

Katolikus szokás szerint a gyerekek bűnbánati szentségben részesülve meggyóntak, majd a szülők és keresztszülők jelenlétében az elsőáldozás ünnepélyes pillanataira került sor.

Beregszász római katolikus templomában Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke tíz, 14–15 éves fiatal számára szolgáltatta ki a bérmálás szentségét. A katolikus fiatalok életének jelentős mozzanata ez, hiszen a szertartás után megkeresztelt felnőttként dönthetnek hitük megvallása mellett.

A szentmise alkalmával Majnek püspök Jézus áldozatvállalásának jelentőségére hívta fel a figyelmet, mely a bűnös emberiség jövőjéért meghozott legnagyobb áldozat volt. Fontos, hogy az emberiség – és személyenként minden ember egyaránt – belássa ennek az áldozatnak az értelmét és nagyságát.

Végezetül a püspök atya kiszolgáltatta a fiataloknak a bérmálás szentségét.

F.Zs.