Gyermeknap Asztélyban

2013. június 27., 08:20 , 650. szám

Az ukrán–magyar határ melletti településen, Asztélyban 2006-tól minden év nyarán gyermeknapot szervez a községi tanács. Az idei alkalomra június 23-án a község futballpályáján került sor.

Gyermeknapról lévén szó, a szervezők elsősorban a gyermekeknek kedveskedve állították össze a műsort, azonban nem feledkeztek meg az idősebb korosztályokról sem. A délelőtt első programja minifoci-bajnokság volt, melyen a nagyszámú közönség Asztély, Mezőgecse és Macsola csapatainak szurkolhatott. A tornát végül Mezőgecse csapata nyerte, a második Macsola, a harmadik pedig Asztély ificsapata lett.

Közben szorgos kezek befűtöttek a futballpálya szélén álló búboskemencébe, melyből hamarosan finom sült tésztaféleségek kerültek az asztalokra. „A gyerekek fejlődésben vannak és többségük édesszájú is, ebből kifolyólag tápláló és finom falatokkal igyekszünk kedveskedni számukra – mondta el Nagy Anikó, Asztély polgármestere, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke. – Tavaly azt tapasztaltuk, hogy a gyerekek a hot-dognál és más, ehhez hasonló gyorséttermi ételeknél sokkal szívesebben fogyasztották a magyar népi gasztronómia olyan kiválóságait, mint például az almás kőttes tészta. Igaz, akadt konkurens is, a pizza, mely az olasz konyha kiváló étele. Így most a búboskemencében az említett két tésztaféleséget készítették a gyerekek számára az Asztélyi Őszirózsa Nyugdíjasklub tagjai, amit ingyen fogyaszthattak.” A dagasztás és sütés folyamatát egyébként a gyermeknapra elvetődött turisták is nagy érdeklődéssel szemlélték.

„Szemünk fénye, családunk kincse, nemzetünk jövője a gyermek” – Nagy Anikó e szavak kíséretében nyitotta meg a gyermeknapot, majd színre léptek nemzetünk és Asztély jövőjének képviselői, a helyi óvodások. Kocsis Emília, Kocsis Lóránt és Nagy Kristóf verssel, az oviscsoport pedig dallal és tánccal kedveskedett a felnőtteknek.

A továbbiakban az Asztélyi Kék Ibolya Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a csomai kultúrház fiataljai, valamint a búcsúi hagyományőrzők léptek fel változatos műsorszámokkal.

A helyi óvoda kollektívája – önkéntes szülőkkel kiegészülve – kézműves-foglalkozásokat szervezett. Lehetőség volt arcfestésre és frizurakészítésre, a játékos kedvűeket pedig a csocsó vonzotta nagy számban. Az ínyencek megkóstolhatták az asztélyi bográcsgulyást és töltött káposztát, a gyerekek pedig ingyen fagylaltot is kaptak.

Mókás kikapcsolódást és derűt váltott ki a bátyúi Cók-Mók Bábszínház fellépése. A formáció tagjai – Bagu Géza, Riskó Anikó és Béres József – bevezetésként interaktív játékkal szórakoztatták a gyerekeket, majd bábjáték keretében Vitéz „Lájszló” kalandjait adták elő, amit a nézők vastapssal háláltak meg.

Végezetül pedig – elsősorban a felnőttek örömére – az Integrál együttes zenéjére táncmulatságra került sor.

F.Zs.