Ifjúsági üzleti program Beregszászban

2013. június 27., 08:20 , 650. szám

A Calasanctius Ösztöndíj Alapítvány a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (KMF) bázisán a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvánnyal, valamint a főiskolával közösen június 24–29. között ismét megszervezte a korábbi években nagyon sikeresnek bizonyult Ifjúsági Üzleti Programját (IÜP), melyre 16–30 év közötti személyek jelentkezését várták. A résztvevők számára teljesen ingyenes képzés szervezését és előadásainak nagy részét a képzésben már részt vett öregdiákok végezték önkéntes formában.

A képzésnek a főiskola Törökbálint termében történt ünnepélyes megnyitóján Pataki Gábor, a KMF felnőttképzési központjának munkatársa, az IÜP öregdiákja köszöntötte a közel húszfőnyi jelentkezőt, valamint az anyaországból érkezett előadócsapatot: Mudri Györgyöt, Csizovszki Balázst, Gémes Tamást és Szegedi Kristófot. Pataki Gábor elmondta, hogy Beregszászban immár hat éve zajlik ifjúsági üzleti képzés.

Mudri György, az ifjúsági üzleti program igazgatója röviden összefoglalta a Calasanctius Ösztöndíj Alapítvány történetét és tevékenységét. A Calasanctius Training Programot (CTP) dr. Forgách Péter, a New York állambeli Buffalóban élő retinasebész hívta életre 1994-ben. A program pénzügyi bázisának biztosítására Forgách Péter és felesége létrehozta a Stephen Gelencsér Fund nevű alapítványt, hogy főleg keresztény magyarországi diákok kijuthassanak az Egyesült Államok egyetemeinek posztgraduális képzéseire tanulni. A támogatásnak viszont volt egy feltétele: a támogatottnak tanulmányai befejeztével vissza kellett térnie szülőföldjére. 2000-ben az USA-ból hazatért öregdiákok Budapesten létrehozták a Calasanctius Ösztöndíj Alapítványt. Ennek célkitűzése, hogy Kárpát-medencei keresztény diákok amerikai egyetemeken történő továbbtanulását támogassa ösztöndíjjal. Az alapítvány „mellékágaként” jött létre ezt követően az Ifjúsági Üzleti Program, mely immár hat éve minden nyáron megszervezésre kerül Beregszászban.

A képzésre jelentkezettek a hét folyamán előadások és műhelymunkák alkalmával elsajátíthatják a vállalkozói, pénzügyi és vezetési ismereteket, a projektszemléletet, valamint instrukciókat kaphatnak a probléma és feladatmegoldó készség javítására. Az előadók a projektek kidolgozása és a prezentációk elkészítése terén is több „kulisszatitkot” megosztanak a hallgatósággal. Az előadók még a megnyitó napján felhívták a figyelmet arra: egy dinamikus és kreatív csapattal kitűnő sikerek érhetők el. Bár elsőre az emberek többsége azt mondja, hogy az üzleti élet cápái a legnagyobb sikereket „piszkos” módszerekkel érik el, Mudri Györgyék rámutattak arra: ez nem így van. Igaz, hogy kitartó és kemény munka árán, de etikus üzleti magatartással, a jog ismeretével is garantálható a siker.

A projekt célja a szülőföldön maradás elősegítése is.

Plenáris előadások mellett a délutánok nagy részében több csapatban dolgoznak a résztvevők. Az elsajátított tudást a csapatoknak egy 6–8 oldalas üzleti tervvel is prezentálniuk kell a képzés záró napján, melyet szakmai zsűri bírál majd el.

F.Zs.