„Munkácsy Mihály szelleme inspirált bennünket”

2013. június 27., 08:20 , 650. szám
A művészek és a házigazdák

A nyíregyházi székhelyű Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület (KMKE), valamint a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának (RIT) közös szervezésében június 17–21. között Rahón első alkalommal került megrendezésre a Munkácsy Mihály Nemzetközi Alkotótábor. Nem véletlenül esett a választás erre a vidékre: festői szépségű hegyek, zöldellő erdők és virágos mezők, csordogáló hegyi patakok, magyar és ruszin építészet, természetes csend és nyugalom: kell-e több egy művésznek az ihlethez?

A KMKE dr. Kopriva Attila RIT-tag, a Kárpátaljai Képzőművészeti Főiskola festőművészeti tanszékvezetője, valamint Csorba István Kadosa kisvárdai festőművész kezdeményezésére 2006-ban alakult meg magyarországi és kárpátaljai képzőművészekből, valamint a kultúra más területeiről érkező, de a képzőművészetet pártoló és szerető emberekből. Az egyesület elnöke Őry László újságíró-publicista. A szervezet céljai közé tartozik a magyar kultúra és művészet megőrzése, az ismeretterjesztés és az örökségvédelem, Magyarországon és Kárpátalján pedig a kortárs helyi művészet segítése. „A KMKE jó kapcsolatot ápol a RIT-tel: Magyar Lászlónak, a Társaság elnökének vezetésével már több alkalommal fogadhattuk a RIT művészeit általunk szervezett magyarországi alkotótáborokban – informált Őry László.

– Művészeink kitűnő együttműködésének egyik új eredménye a június 17–21. között Rahón szervezett közös alkotótábor is, melynek a Munkácsy Mihály Nemzetközi Alkotótábor nevet adtuk a Kárpátaljáról elszármazott zseniális festőművész, Munkácsy Mihály emléke előtt tisztelegve. Munkácsy életpályája bebizonyította: születhet bár valaki nyomorba, kellő szorgalommal és kemény munkával ki tud emelkedni a szegénységből. Méltán választhatjuk őt példaképnek.

Őry László a továbbiakban még elmondta, hogy 2014. február 20-án lesz Munkácsy Mihály születésének 170. évfordulója, melynek tiszteletére a következő esztendőt Munkácsy Emlékévnek nyilvánították. A jeles esemény apropóján a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület együttműködési megállapodást kötött a budapesti Munkácsy Alapítvánnyal, melynek vezetője, Pákh Imre jelenleg a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteményével rendelkezik. A megállapodás részeként tárlatokon kerülnek majd bemutatásra a rahói alkotótáborban készült festmények is: ez év szeptemberében a munkácsi várban, novemberben pedig Budapesten nyílik kiállítás. A KMKE és a Munkácsy Alapítvány között született megállapodás szerint a Munkácsy Alapítvány a táborban készült anyagot átveszi, és – Őry László reményei szerint – 2014-ben európai tárlatok mellett az Amerikai Egyesült Államokba is eljuttatja majd.

A témaválasztás az itt dolgozó közel húsz művész számára kötetlen volt, bármit festhettek az öt nap folyamán, ám a Munkácsy Mihály iránti tisztelet jegyében születnie kellett legalább egy, a jeles festő munkásságához igazodó portrénak, illetve impressziónak is. Ezek a festmények a novemberi budapesti kiállításon bemutatni szándékozott Munkácsy Mihály Emlékalbum illusztrációiként is felhasználásra kerülnek. Az emlékalbumot Őry László írja és szerkeszti, és a festmények illusztrációin túl Szeifried Zoltán kisvárdai képzőművész (KMKE-tag) Munkácsy életét feldolgozó grafikái teszik majd még látványosabbá és egyedülállóvá.

A KMKE vezetője a tábor kapcsán elégedettségének adott hangot, bízva abban, hogy hasonló akciókra a jövőben is sor kerül majd.

Elégedettséggel nyilatkozott lapunknak dr. Kopriva Attila is. „Rahón az Erik Alkotó- és Vendégházban voltunk elszállásolva, ahol az első napon összeismerkedtek a csapat tagjai: több magyarországi művész mellett a RIT tagjai, valamint a Kárpátaljai Képzőművészeti Főiskola néhány hallgatója volt most jelen. Az alkotás helye nem korlátozódott pusztán Rahóra, a járás szinte minden fontosabb pontjára ellátogattunk: autóbuszos kirándulás keretében jártunk a Tatár-hágón, Kőrösmezőn, Terebesfejérpatakon, a Fehér-Tisza forrásánál, Kosztilivkán és Kvasziban. Kirándultunk és festettünk, egyszerre volt mindez honismereti kirándulás és alkotás is. Jó volt dolgozni, Munkácsy Mihály szelleme inspirált bennünket. Én magam nagyon jól éreztem magam, feltöltődve jöttem haza.”

A történéseket Magyar László, a RIT elnöke is fontos eseményként értékelte. „Kárpátalján ez volt az első közös táborunk a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesülettel, amely a visszajelzések alapján jól sikerült. Letettük az „alapkövet”, remélem, hogy a jövőben további alkalmak is szerveződnek majd nálunk. Új ismeretekkel, tapasztalatokkal és kapcsolatokkal gazdagodtunk mindannyian, valamint számos új alkotással. A borzasztó hőség és a hatalmas záporok sem vették el a művészek alkotókedvét: kihasználtunk minden napot a festésre. Reméljük, hogy munkáinkkal a közönség is elégedett lesz” – mondta el az elnök, hozzátéve, hogy a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület támogatásával a RIT ez év októberében Németországban tervez kiállítást.

Az I. Munkácsy Mihály Nemzetközi Alkotótábor a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) Nemzeti Összetartozás Kollégiumának támogatásával valósult meg.

F.Zs.