Tavasszal indulhat a viski magyar óvoda

2013. június 27., 08:20 , 650. szám

A leendő viski magyar óvoda megnyitásáról tanácskoztak az illetékesek, a kezdeményezők és az érdekeltek múlt pénteken a Huszti Járási Állami Adminisztráció épületében.

A találkozón részt vett Ljubka Katalin, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának osztályvezetője, Nagy Ignác beregszászi magyar konzul, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács költségvetési bizottságának elnöke, Szajkó Károly, Visk polgármestere, Jenei Károly viski református lelkipásztor, Vaszil Jakubec, a Huszti Járási Állami Adminisztráció elnöke, Pavlo Ruszin, a huszti járási oktatási osztály vezetője.

Visken immár hosszabb ideje folyamatban van az egykori általános iskola épületének felújítása – emlékeztetett a tanácskozást követően Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke. A református egyház tulajdonában lévő ingatlanban magyar tannyelvű, egyházi szellemű óvodát kívánnak kialakítani.

A tanácskozáson megjelenteket Ljubka Katalin minisztériumi osztályvezető biztosította arról, hogy a magyar állam támogatást szándékozik nyújtani az épület felújításához annak érdekében, hogy tavaszra elkészülhessen az óvoda. Az óvodanyitás szorgalmazói egyben azzal a kéréssel fordultak a huszti járási adminisztráció vezetőihez, hogy alapítsanak Visken magyar tannyelvű óvodát, mely számára az egyház kész bérbeadni a felújított épületet.

Vaszil Jakubec adminisztrációvezető elmondta, hogy készek támogatni a kezdeményezést, megteszik a szükséges hivatalos lépéseket az óvodaalakítás érdekében. Intézkednek arról is, hangzott el, hogy az intézmény finanszírozása szerepeljen a jövő évi költségvetésben, így amennyiben elkészül az épület, akár már jövő tavasszal megkezdheti működését a viski magyar tannyelvű óvoda, amelyben 120 gyermek elhelyezésére nyílik majd lehetőség méltó körülmények között – közölte Brenzovics László.

szcs