Új edzővel, új reményekkel ismét az élvonalban a Hoverla

Labdarúgás

2013. június 27., 08:20 , 650. szám

A mögöttünk maradt héten megkezdte a felkészülést az új idényre az Ungvári Hoverla. Bár a néhány hete véget ért ukrán élvonalbeli bajnokság végeredménye szerint az utolsó két helyen végzett ungváriak és a Metalurg Zaporizzsja távozott volna a legjobbaktól, jelen állás szerint mindkét együttes ott lesz majd a július 14-i rajton.

Ilyen is csak az ukrán fociban lehetséges – mondhatnánk a hír hallatán, de úgy néz ki, hogy a kiesők mégiscsak maradhattak. A Hoverla a csődbe ment Krivbász helyét foglalja el – a klub már meg is kapta a Premier Ligára vonatkozó licenc-engedélyt –, az utolsó helyen végzett zaporizzsjai alakulat pedig a másodosztályból ugyan feljutott, de az élvonalbeli költségeket vállalni képtelen Sztal Alcsivszk helyére ugrott be.

Olekszandr Sufrics, az ungváriak elnökhelyettese egy interjúban elmondta, hogy a keret 75 százaléka együtt marad és természetesen igazolásokat is terveznek. Ezekből már egyet nyélbe is ütöttek: a klub hivatalos honlapjáról származó információk szerint 3 évre leigazolták a macedón válogatott védőjét, Alexandr Lazevskyt, aki a korábban a Dinamo Kijevtől kölcsönben lévő, de most anyaegyesületéhez visszatérő Jevhen Makarenkót pótolhatja a hátsó alakzatban. A Partizan Beograd 25 éves játékosának lejárt a szerződése, így az ungvári klub ingyen tehetett szert rá. Az előzetes tervek szerint a felkészülés első harmadában Ungváron edz a csapat, majd lengyel és magyar ellenfelekkel szembeni edzőmeccs is szóba jöhet (a Debrecen honlapján az áll, hogy a Loki június 29-én találkozik a Hoverlával – a szerk.) a július közepén esedékes rajt előtt.

Ami az edző kérdését illeti, a végül is a Kárpáti Lvivnél kikötött korábbi trénert, Olekszandr Szevidovot egy orosz, és korábban több ukrán klubnál is dolgozott szakember, Vjacseszlav Groznij váltja a kispadon. Az 56 éves szakember több mint negyedszázados múltra visszatekintő edzői karrierje során Ukrajnában dolgozott már a Dnyiprónál, az Arszenalnál, a Niva Vinnicánál, a Metalurg Zaporizzsjánál is, de legnagyobb sikereit az orosz Szpartak Moszkva másodedzőjeként érte el az ezredforduló környékén, amikor is öt bajnoki címet szerzett. Groznij dolgozott még Bulgáriában a Levszki Szófiánál, legutóbb pedig Kazahsztánban edzősködött.

A nem éppen halk szavúságáról közismert trénernek rövid idő alatt ütőképes együtteset kell(ene) formálnia, hiszen az idén a tavalyihoz hasonló ,,gyilkos” rajt vár a Hoverlára: a július 14-i idénynyitón a címvédő és kupagyőztes Sahtar Doneck elleni idegenbeli meccsel kezd az együttes, majd egy héttel később a Dinamo Kijev látogat el a kárpátaljai megyeszékhelyre.

(tamási)