Az öregségi nyugdíj kiszámításáról rokkantak esetében

2013. július 5., 02:00 , 651. szám

„Hamarosan betöltöm a hatvanat. Ízületi bántalmaim miatt még 2009-ben 3. csoportos rokkanttá nyilvánítottak, de a munkát nem hagytam abba. Arra lennék kíváncsi, hogy az öregségi nyugdíjam összegének kiszámításánál a legutóbbi, 2012-es év koefficiensét veszik-e majd figyelembe, vagy a 2009. évit, amikor megállapították számomra a rokkantnyugdíjat?”

– Ha 2009 óta rokkantnyugdíjasként dolgozott, s az öregségi nyugdíj megállapításáig legalább 24 hónapnyi biztosítási idővel fog rendelkezni az addig kapott nyugdíja kiszámításának vagy legutóbbi újraszámolásának pillanatától számítva, úgy az ön keresetét az öregségi nyugdíj összegének kiszámításához az erre vonatkozó kérelmének benyújtását megelőző három naptári év ukrajnai átlagbéréből kiindulva fogják figyelembe venni.

Amennyiben viszont a biztosítási ideje nem éri el a 24 hónapot a nyugdíj megállapításának vagy legutóbbi újraszámolásának pillanatától számítva, úgy az öregségi nyugdíj megállapításának képletében az előző nyugdíj megállapításakor (újraszámításakor) alkalmazott átlagbérmutatót veszik figyelembe.