Diplomaátadó a főiskolán

2013. július 5., 02:00 , 651. szám

Tizenkettedik tanévzáró ünnepségéhez érkezett el szerdán a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola.

Az oktatási intézmény csodálatosan helyreállított épületének egybenyitott Esztergom és Győr termeiben megrendezett ünnepi főiskolai tanácsülés hagyományosan a meghívottak bevonulásával vette kezdetét. A millenniumi és a Rákóczi-zászlót Rákóczi-korabeli nemesi és kuruc viseletekbe öltöztetett főiskolai hallgatók hozták be és kísérték. Az eseményen ott voltak a végzős hallgatók és oktatóik, hozzátartozóik, megtisztelték jelenlétükkel az ünnepséget a magyar állam és számos anyaországi felsőoktatási intézmény képviselői, továbbá eljöttek a kárpátaljai oktatási és társadalmi szervezetek, a történelmi egyházak meghívott vezetői, küldöttei.

Szikura József, a Rákóczi-főiskola rektora a végzősöket köszöntve arra figyelmeztetett, hogy számukra most kezdődik csak az igazi iskola, az élet iskolája. Bátorításként hozzátette: az alma mater mindenkor nyitott marad végzősei előtt.

Németh Zsolt, a magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédében hangsúlyozta: a Rákóczi-főiskola a magyar kultúra egyedülálló hídfője Ukrajnában. Az ilyen intézmények nemcsak az adott közösség számára nagy jelentőségűek, hanem az egész magyarság szempontjából hozzáadott értéket képviselnek, egyedülálló, kiemelkedő értéket hordoznak. „Azért támogatjuk a főiskolát, mert azt akarjuk, hogy a magyarságnak legyen jövője, és az a jövő a szülőföldjén magát otthon érző, kiemelkedő teljesítményekre képes, saját teljesítményeire büszke, és ezért mások teljesítményeit is értékelni képes magyarságé legyen” – fogalmazott egyebek mellett.

Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett: a magyar kormány nemzetpolitikájának középpontjába az összetartozást állította. Mint hangsúlyozta, mérföldkőnek tekinthető, hogy a magyar kormány és a Rákóczi-főiskola tavasszal együttműködési megállapodást írt alá. Mindannyiunkon múlik – s ebben diplomás fiataljainknak még nagyobb a felelősségük és a lehetőségük –, hogy az együttműködés papírra vetett szándékát miként töltjük meg tartalommal – tette hozzá.

A Kárpátaljai Megyei Tanács nevében Andrij Szerbajlo alelnök köszöntötte a beregszászi főiskola végzőseit, aki kihasználva az alkalmat, köszönetet mondott a magyar kormánynak az aktuális problémák megoldásához nyújtott támogatásért.

Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke köszöntőjében rámutatott: a főiskola célja újabb, a hétköznapok megpróbáltatásaitól még el nem fásult nemzedékek kinevelése, amelyek megállíthatják a megsemmisülés felé csúszó magyar közösségünket. „Kedves kollégák! Várja önöket a kisbetűs vagy a nagybetűs élet. Mind a kettő küzdelmes, ám a kisbetűs élet a belenyugvás, a beletörődés, a beleszürkülés abba, ami önökre vár, a nagybetűs pedig azt jelenti, hogy a küzdelmet választják. Várjuk önöket, csatlakozzanak hozzánk, adjanak értelmet a főiskola létezésének!” – fogalmazott.

Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola elnöke ünnepi beszédében egyebek mellett beszámolt arról, hogy a főiskola sikeresen átesett a közelmúltban a minisztériumi szintű ellenőrzésen. Egyúttal jelezte, hogy éppen a napokban érkezett meg a licenció, mellyel az ukrán oktatási minisztérium megadta az engedélyt a beregszászi főiskola bázisán a kilencosztályos általános iskolára épülő úgynevezett felsőfokú szakképzés beindítására. Így már ősztől megindulhat a szakképzés többek között turisztika, informatikai rendszergazda vagy könyvelői szakon.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány elnöke beszédében Bibó Istvánt idézve rámutatott, hogy a főiskola létrejötte nem volt szükségszerű, számos ember erőfeszítésein és jóakaratán múlott. A szónok külön köszönetet mondott a magyar kormánynak, a jelen lévő Németh Zsoltnak és Répás Zsuzsannának a sok erőfeszítésért és jóakaratért, ami nélkül a főiskola nem jöhetett volna létre és nem állhatna fenn.

A végzős hallgatók nevében Pallay Katalin tanító szakos hallgató mondott köszönetet mindazoknak, akik kitartó munkájukkal, támogatásukkal segítették őket diákéveik alatt.

Az ünnepi beszédek és köszöntők elhangzása után sor kerülhetett a végzős hallgatók fogadalomtételére, melynek szövegét Pólin Lénárd földrajz szakos hallgató olvasta fel, majd Orosz Ildikó, Szikura József és Brenzovics László átadta a főiskola diákjainak a diplomáikat.

A megható ünnepség zárásaként a történelmi egyházak képviselői Isten áldását kérték a frissdiplomásokra.

szcs