Kedves magyar kis- és nagycsaládosok!

A KMNE felhívása

2013. július 5., 02:00 , 651. szám

Még nemrég ért véget a tanév, de bizonyára már sok anyuka és apuka gondolkodik azon, megfelelő tannyelvű iskolába jár-e gyermeke, illetve ukrán vagy magyar iskolába adja-e óvodából elballagó csemetéjét. Szülők lévén, a legfontosabb számunkra gyermekeink jövője. Szeretnénk, hogy ebben a nehéz világban minél jobban megállják a helyüket, hogy jobban boldoguljanak, mint mi. Nekünk, kisebbségben élő magyaroknak nehéz helyzetünk van olyan tekintetben, hogy anyanyelvünk mellett az államnyelvet is el kell sajátítanunk, ha „boldogulni” szeretnénk szűkebb-tágabb környezetünkben.

Kérjük, fontolják meg az alábbiakat, mielőtt döntést hoznának:

• Az anyanyelven való tanulás az ismeretszerzés leghatékonyabb módja, hiszen a fogalmak, meghatározások anyanyelven vésődnek be a legtartósabban.

• Azok a magyar gyerekek, akik ukrán tannyelvű iskolákba járnak, nem tanulják meg a magyar helyesírás szabályait, nem bővül a magyar szókincsük, nem ismerik meg nemzetük történelmét, kultúráját. Anyanyelvünk nélkül elveszítjük nemzeti hovatartozásunkat.

• Ahhoz, hogy boldoguljunk az életben, leginkább rátermettségre, tudásra, kreativitásra van szükség, melyet az anyanyelven való tanulással lehet leginkább fejleszteni.

• Ha gyerekeinket ukrán tannyelvű iskolákba íratjuk, vajon mi lesz a sorsuk magyar pedagógusainknak és magyar oktatási intézményeinknek? Ha egy nemzetnek megszűnnek az oktatási intézményei, úgy a nemzet sem maradhat meg sokáig.

Mi úgy gondoljuk, hogy szülőként az a feladatunk, hogy minél jobban kibontakoztassuk a gyermekeinkben lévő tehetséget, magabiztos, önálló és lelkileg-szellemileg egészséges gyerekeket neveljünk. Lehet, hogy az ukrán nyelvtudást egyéb módon vagy később fogja megszerezni, de nem szabad azt hinnünk, hogy az életére az ukrán tannyelvű iskola a megoldás. Az ukrán nyelv elsajátítására a megoldás az, ha az államnyelvet második idegen nyelvként tanítják az anyanyelvi ismeretekre alapozva.

Ezért arra kérünk minden szülőt, gondolja át, mielőtt meghozná ezt a – gyermekeink lelki egészségét, nemzeti öntudatát és jövőbeni boldogulását is befolyásoló – nagyon fontos döntést.

Mi a fent említettekre alapozva, meggyőződésből választottunk gyermekeinknek magyar tannyelvű iskolát.

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének elnökségi tagjai: Bíró András, Kampó Andrea, Kurmay-Mondics Lívia, Margitics Ildikó, Marosi István, Popovics Pál, Sepella-Brenzovics Zsóka, Szilágyi Tímea, Taracközi Ferenc, Tarpai József, Tegze Klára, Török Dénes