Megrohamoztak egy rendőrőrsöt egy brutálisan megerőszakolt nő miatt

2013. július 5., 02:00 , 651. szám

Felháborodott tömeg rohamozott meg keddre virradóra egy rendőrőrsöt az egyik dél-ukrajnai településen, követelve, hogy vegyék őrizetbe mindkét rendőrt, akik harmadik társukkal, egy helyi taxissal együtt brutálisan megvertek és megerőszakoltak egy nőt.

Keddre virradóra több tucatnyian törték át a rendőrség kapuját, az épület ablakain keresztül Molotov-koktélokat és köveket dobtak be, megrongálták az udvaron álló szolgálati járműveket, leverték a térfigyelő kamerákat. Válaszul a rendőrök könnygázt vetettek be, helyi beszámolók alapján lövések is eldördültek. Többen megsérültek.

Sajtójelentések szerint az váltotta ki a Mikolajiv megyében lévő Vragyijivka lakóinak haragját, hogy a rendőrség nem vette őrizetbe az elkövetők közül az egyik rendőrtisztet, név szerint Jevhen Drizsákot, akit az áldozat a támadói között nevezett meg. A hatóságok szerint ugyanis a rendőrnek alibije van a bűncselekmény elkövetésének idejére. Ezt cáfolja az alábbiakban idézett Olena Kabasna jogvédő, aki azt állítja, hogy létezik egy videofelvétel, mely az elkövetés helyszínéhez közeli „Tizedik áruház” tulajdona, melyen jól látszik, hogy a sértettet berángatják egy gépkocsiba és az egyik elkövető Jevhen Drizsák rendőrszázados. Azonban az üzlet tulajdonosa a felvételt nem adta át a rendőrségnek, félve attól, hogy azt meghamisítják.

A 29 éves nőt a múlt héten a három férfi berángatta az autójába, egy erdőbe vitték, ahol összeverték és megerőszakolták. Az áldozat súlyos állapotban – nyílt koponyatöréssel, és számos egyéb sérüléssel – került kórházba, már kétszer műtötték.

Az ügy kapcsán nyilatkozott a sajtónak Olena Kabasna a Helsinki Bizottság ukrajnai irodavezetője is, aki a Holosz Sztolicinak elmondta, hogy a sértett sérülései kísértetiesen hasonlatosak két korábbi, ugyancsak Vragyijivkában elkövetett, és mai napig felderítetlen gyilkosság áldozatainak – egy fiatal nőnek és egy kislánynak – a sérüléseihez.

Olena Kabasna szerint összefüggés lehet a 2011-ben meggyilkolt 15 éves lány, a 2012-ben halálra vert nő esete és a mostani brutális bűncselekmény között, szerinte nem zárható ki az elkövetők azonossága. Azt, hogy a mostani áldozat, Irina Kraskova életben maradt, a nyilatkozó véletlennek, kivételnek nevezte.

A vragyijivkai eset nyomán Vitalij Zaharcsenko belügyminiszter felmentette tisztségéből a Mikolajiv megyei belügyi osztály vezetőjét, Viktor Proska, Ukrajna főügyésze pedig menesztette a vragyijivkai járási ügyészt.

A 60 napra előzetes letartóztatásba helyezett két gyanúsított egyike Dmitrij Poliscsuk rendőrhadnagy, a befolyásos jogvédő, korábban Mikolajivi főügyész, megyei főügyész-helyettes Szerhij Poliscsuk unokaöccse. A második letartóztatott egy Rjabinenko nevű vragyijivkai taxisofőr, aki szintén részt vett a bűncselekményben.

Újabb fejlemény, hogy július 2-án letartóztatták Jevhen Drizsák századost is, akit még aznap szembesítettek a kórházban az áldozattal. A sértett határozottan felismerte Drizsákban az egyik támadóját.

fzs