Táboroznak cserkészeink…

2013. július 10., 11:33

A Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség (KáMCSSZ) kötelékébe tartozó cserkészcsapatoknál hagyomány az év során aktív tagok számára a nyári csapattábor. Július 3-9. között elsőként a Munkácsi 1. sz. Zrínyi Ilona cserkészcsapat tagjai vonultak ki a természet lágy ölére, hogy pihenjenek, s hódoljanak a cserkészélet örömeinek.

A táborozás helyszíne a Munkácsi járási Fedelesfalva (Крите) környéke volt, ahol a mintegy negyven cserkész egy nagyon szép, dombokkal körülvett völgyben ütött tábort. A tábornyitás minden őrs számára a saját körletének a felépítésével kezdődött. Ebbe beletartozott a sátor felállítása, a latrina és a tűzhely elkészítése, valamint az asztal, a kerítés és a kapu ácsolása, mely nem kevés kézügyességet és kreativitást igényelt.

Ami a programokat illeti: a szervezők a gyakorlati és közkedvelt dolgok – csomózás, kötözések, tábori építmények, tábortűz megrakása, a cserkésztábortűz, a szabadban történő sütés és főzés, a sátorverés, a térképészet, a tájékozódás, a tájoló használata, tábori szertartások – mellé több érdekességet is beiktattak. Így a táborozók megismerkedtek a népi ünnepekkel és az ezekhez kötődő magyar népi szokásokkal és hagyományokkal. Az őrsöknek az esti tábortűznél – előre megadott témákban – egy-egy jelenetet is elő kellett adniuk. A táborvezetés emellett a cserkészek szabad tűzön folytatott főzőtudományát is tesztelte, hiszen valamelyik főételt minden nap az őrsök készítették el, aminek elfogyasztására a tábor vezetését is meghívták.

Popovics Pál, a KáMCSSZ elnöke elmondta, hogy július folyamán a nagyszőlősi Sólyom, a beregszászi Bendász István, valamint a csapi Széchenyi István cserkészcsapatok táborozására is sor kerül. A cserkészekkel a cserkész-felnőttképzés résztvevői, valamint a megalakulóban levő cserkészcsapatok tagjai is együtt táboroznak majd Eszenyből, Mezőkaszonyból, Benéből, Ungvárról és Mezőgecséből.

FZs