Kárpátaljai önkéntesek Mohácson

2013. július 12., 02:00 , 652. szám

Javában zajlanak a júniusi dunai árvíz okozta kárfelmérések, s ezzel együtt számos helyen a helyreállítási munkálatok is megkezdődtek – sok helyen a Karitász segélyszervezet koordinálásával. Megyesi László, a Szent Márton Egyesület elnöke ugyanakkor arról tájékoztatta lapunkat, hogy a segélyszervezet felhívására kárpátaljai önkéntesek is anyaországi nemzettársaik segítségére siettek.

„Az árvíz levonulását követően a Magyar Katolikus Karitász kéréssel fordult Majnek Antalhoz, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspökéhez: arra kérték a püspök atyát, hogy segítsen kárpátaljai önkénteseket toborozni a pusztítás következményeinek felszámolásához – informál Megyesi László. – Majnek püspök a Szent Márton Egyesületet, valamint a „Szent Márton Karitász” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítványt kérte fel a kérés teljesítéséhez. Végül a két szervezet által közzétett felhívás, illetve a szervezőmunka eredményeként június 30-án 26 kárpátaljai önkéntes indult el Mohácsra: a tagok Kőrösmezőről, Aknaszlatináról, Viskről, Técsőről, Beregszászból, Nagyszőlősről, Nevetlenfaluból, Salánkról, Munkácsról és Csapról „verbuválódtak.”

A kárpátaljai önkéntesek július 1–3. között a Duna-parti töltés melletti sétány rendbetételén dolgoztak: többek között padokat és lámpaoszlopokat festettek, valamint szemetet takarítottak. Munkájukat egy 2,5 kilométer hosszan helyreállított sáv dicséri.

fzs