Már folyik a jelentkezés a Rákóczi-főiskolára!

2013. július 12., 02:00 , 652. szám

Idén július elsején elindult a felvételi jelentkezés a felsőoktatási intézményekbe. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán is várják, illetve fogadják a jelentkezőket. Az idei felvételi eljárás újdonságairól, a jelentkezés feltételeiről Csernicskó Istvánt, a főiskola rektorhelyettesét, a felvételi bizottság alelnökét kérdeztük.

– Milyen újdonságok jellemzik a 2013. évi felvételi rendszert?

– Ahogyan azt már megszokhattuk, minden évben változtatnak valamit az előző évhez képest. Idén talán a legkomolyabb változtatás az, hogy a magyar nyelv és irodalom szakra jelentkezők is élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy ha a szaktárgyukból (esetükben magyar nyelvből) elérik a 170 pontot, akkor az egyik szertifikátjuk eredménye lehet 124 pontnál kevesebb. A magyar szakra a szaktárgyból a főiskolán tehetnek vizsgát a jelentkezők.

A többi szakon is érvényes, hogy a benyújtandó három szertifikát közül a szaktárgyból (profiltantárgyból) minimum 140 pontot kell elérniük a jelentkezőknek. A minden szakra kötelező ukrán nyelv és irodalomból, illetve a harmadik tantárgyból elegendő 124 pont elérése.

Abban az esetben, ha a profiltantárgyból legalább 170 pontot ért el a felvételiző, akkor a nem szaktárgyak egyikéből (tehát vagy ukránból, vagy pedig az adott szakra előírt harmadik tárgyból) 124-nél kevesebb ponttal is jelentkezhet a főiskolára.

– Milyen iratokat kell magával vinnie annak, aki a főiskolára szeretne jelentkezni?

– A felvételi szabályzatunk a www.kmf.uz.ua honlapon tájékoztatást ad erről. A jelentkezőnek be kell hoznia a már megszerzett végzettséget igazoló okmányokat (érettségi bizonyítvány, diploma) és azok mellékletét; egy 086-У formájú orvosi igazolást; hat db 3 x 4 cm-es színes fényképet; a választott szak(ok)ra előírt szertifikáto(ka)t; a személyi igazolvány másolatát és az identifikációs kódot. A jelentkezők 2008-ban, 2009-ben, 2010-ben, 2011-ben vagy 2012-ben szerzett szertifikátokat is benyújthatnak a jelentkezéskor. Sőt: ha például idei és tavalyi szertifikátjuk is van, a magasabb pontszámú vizsgaeredményt számítjuk be a felvételi eljárás során.

– Meddig lehet jelentkezni?

– A nappali tagozatra július 1–31. között jelentkezhetnek azok, akik szertifikát alapján teszik ezt. A 2007-ben vagy az ezt megelőző években érettségizettek akkor is jelentkezhetnek a főiskolára, ha nem tettek vizsgát a független tesztközpontokban. Ők a július 1. és 20. közötti napokban jelentkezhetnek a nappali tagozatra. Számukra július végén rendezzük meg a felvételi vizsgákat. Azokból a tárgyakból tesznek a főiskolán írásbeli vizsgát, amelyekből a többiek tesztet írtak. A magyar szakra jelentkezőknek szintén július 20-ig kell jelentkezniük, hiszen ők magyarból a főiskolán tesznek vizsgát.

Levelező tagozatra szerti­fikáttal a július 1. és július 30. közötti időszakban lehet jelentkezni, azoknak pedig, akik az intézményben tesznek felvételi vizsgát, július 20-ig kell benyújtaniuk a dokumentumokat.

Azok is jelentkezhetnek intézményünkbe, akik már rendelkeznek úgynevezett „молодший спеціаліст” végzettséggel. Ők rövidített képzési idővel szerezhetnek felsőfokú végzettséget. Ide a levelező tagozattal egy időben folyik a jelentkezés, és ők is nálunk, a főiskolán tehetik le a felvételi vizsgákat.

– Hol lehet jelentkezni?

– A jelentkezőket a Beregszász főterén álló főépületünkben várjuk közép-európai idő szerint 8.00 és 17.00 óra között a Kossuth tér 6. címen. Szombaton 8.00–12.00 között tartunk nyitva.

– Kell-e tandíjat fizetniük a főiskolán tanulóknak?

– A nappali tagozaton a képzésért egyáltalán nem kell fizetniük a nálunk tanulóknak. Azok a diákok, akik az intézményben nappali tagozatra nyernek felvételt, és emellett a főiskola valamely más szakján levelező képzésben is részt vesznek, a levelező tagozaton is ingyenesen tanulhatnak. Aki tehát a Rákóczi-főiskolát választja, egyszerre két szakon szerezhet felsőfokú végzettséget anyanyelvén ingyenes képzésben!

– Tud-e valami jó tanácsot adni az idén felvételizőknek?

– A legfontosabb, hogy jelentkezzenek! Egy diák öt különböző felsőoktatási intézménybe nyújthatja be kérelmét, s mindegyiken belül három különböző szakra. Nos, azt tanácsolom mindenkinek, hogy ne csak egy intézménybe és ne csupán egyetlen szakra jelentkezzenek! Ha például a főiskolai felvételi irodában járnak, nézzék meg, hogy azokkal a szertifikátokkal, melyekkel rendelkeznek, milyen szakokra lehet jelentkezni, és több szakra, valamint nappali és levelező tagozatra is nyújtsák be a kérelmüket. S azt javaslom, hogy több intézménybe is jelentkezzenek! Ha például jelentkeztek Ungvárra, Munkácsra, esetleg Kijevbe, adják be papírjaikat a Rákóczi-főiskolára is! Több próbálkozás, több és nagyobb esély! Sok sikert mindenkinek!

Sütő Éva