Ukrán könyv az 1944–45-ös deportálásokról

2013. július 19., 02:00 , 653. szám

Július 16-án a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció sajtóközpontjában bemutatták az Olekszij Korszun által szerkesztett Kárpátaljai magyarok és németek: internálások és deportálások. 1944–1945 című dokumentumgyűjteményt.

A könyv azoknak a kárpátaljai magyaroknak és németeknek, egykori kárpátaljai lakosoknak állít emléket, akik ártatlanul szenvedtek a háborút követő időszakban, deportálások és represszió áldozatai voltak, szibériai kényszermunkára kerültek. A kiadványban először jelennek meg rendszerezve az egykori szovjet kormányszervek, a titkosszolgálat, a 4. Ukrán Front Parancsnokságának archív dokumentumai: parancsok, rendeletek, határozatok, jelentések stb.

E dokumentumok alapján hajtották végre 1944–46-ban az NKVD katonai szervei, a katonai kémelhárítás, a SZMERS, később a belügyi szervek a kárpátaljai lakosság egy részének népellenes deportálását.

A gyűjteményben közel hatezer, a témához kapcsolódó egyedi dokumentum kapott helyet, melyek többségét Oroszország központi archívumaiban őrzik (őrizték). A dokumentumok jelentős része Ukrajna Biztonsági Szolgálatának (SZBU) levéltáraiból, illetve a Kárpátaljai Megyei Levéltárból került elő.

A szerkesztő, Olekszij Korszun elmondta, hogy e témakörben már egy sor könyvet jelentetett meg, kutatómunkáját a levéltárakban több mint 30 éve kezdte meg (tehát még aktív KGB-sként), az iratok tömegében talált sok igazán egyedi, különösen értékes, vidékünk történelméhez kapcsolódó okmányt. Ugyanakkor sajnálattal állapította meg: nagyon nagy gond, hogy igen sok dokumentum végleges megsemmisítésre van ítélve.

A mostani kiadványnak rendkívül nagy gyakorlati és erkölcsi jelentősége van. A végén betűrendes névjegyzék, névmutató is található.

A szerkesztő hangsúlyozta, hogy a kárpátaljai lakosok közül a magyarok és a németek szenvedtek a legtöbbet a háború utáni időszakban.

fi