Gyógyító növények a kertből

Fűben, fában, virágban

2013. július 26., 02:00 , 654. szám

A ma emberének teljesen természetes, hogy kisebb-nagyobb egészségügyi problémái, panaszai, tünetei megszüntetésére gyógyszerért nyúljon. A természet adta orvosságok lassan apró pirulákba „szorultak”, s sokszor talán nem is gondolnánk, hogy amit a gyógyszertárban megveszünk, az „természetes” formájában az udvarunkon, kertünkben zöldell.

A gyógynövények és a gyógy­hatással bíró növények hajdanán minden ember életében nagy becsben álltak, hisz a megfelelő növényi részekből készült borogatások, teák, egyebek természetes gyógymódot kínáltak a bajokra.

A gyógynövényeknek, vagyis a gyógyításra használt vadon termő és termesztett növényeknek leggyakrabban a termését, gyökerét, levelét vagy virágát használták fel. Természetes állapotukban ritkán. Leggyakrabban kiszárították, vízben megfőzték, borogatásra, sebek lemosására, fürdőnek használták vagy egyszerűen megitták.

Bár Kárpátalja növényvilága temérdek gyógynövénnyel büszkélkedik, ezek ismerete és használata, sajnos, már csupán a legismertebbekre korlátozódik. Pedig érdemes körülnézni kertünkben, szántóföldjeinken, s alaposan megismerni e természetes gyógyítókat. Íme közülük a leggyakoribbak, amiket legtöbben egyszerű gaznak vélünk.

Mezei katáng (katángkóró): parlagon hagyott területeken, mezőkön, útszéleken egyaránt megtalálható, kék, ritkábban rózsaszín vagy fehér virágú növény (júniustól októberig virágzik). Fontos ásványi anyagokat (foszfor, kalcium, réz, vas) és vitaminokat tartalmaz. Serkenti az étvágyat, elősegíti az epetermelést, jó a gyomorfekély kezelésében, vízhajtó hatású, csökkenti a vér koleszterinszintjét, méregteleníti a májat, vesét, s a különböző emésztési zavarokkal szemben is hatékony. De köszvény és különböző bőrbetegségek esetén is alkalmazzák (kiegészítő kezelésként). A szárított hajtásokból fél evőkanálnyit kell 10 percen át főzni 2 dl vízben, s napi két alkalommal fogyasztani.

Kamilla (orvosi székfű, pipiske): szántóföldeken, erdei tisztásokon és gabonaföldeken egyaránt terem, főleg hóban bővelkedő és esős tavasz után. Szinte mindenre jó: tisztítja a gyulladt szemet, nyugtat, csökkenti az álmatlanságot, a menstruációs görcsöket, kezelhető vele a gyomorrontás és az ínygyulladás is. Virága májustól augusztusig szedhető (leginkább délidőben). A belőle készült tea 1 púpozott teáskanál kamillával és negyed liter vízzel készül.

Fodormenta: az igen szapora növény sötétzöld levelei kincset érnek. Szárítással és fagyasztással is tartósíthatók. Gyűjteni a nyári hónapokban kell. Fokozza az epetermelést, szélhajtó, görcsoldó és emésztésjavító hatással bír, megszünteti a felfúvódást, serkenti a vérkeringést, megfázás, lég- és húgyúti gyulladások esetén is alkalmazható. Csökkenti a feszültséget, kimerültségben felfrissülést hoz, a nehéz emésztés és az idegi alapú gyomorbántalmak kezelésére is alkalmas.

Csalán (csonár): az egyik legelterjedtebb, legerősebb és legsokoldalúbb gyógyhatású növény. A népi orvoslás a belőle készült teát gyomorfekély, emésztési zavarok, epebántalmak, gyomorfekély és tüdőmegbetegedések esetén több hétig tartó ivókezelésre ajánlja. Régóta használják ízületi betegségek és reuma ellen. Vérképző és vértisztító hatású, így jó a vérszegénység ellen is. Leginkább tea formájában alkalmazzák, de sokan – főleg az idősebbek – ma is megcsapkodják nyers hajtásaival fájó tagjaikat. Levelét, szárát és gyökerét is érdemes összegyűjteni és elraktározni. Áprilistól októberig gyűjthető.

Pipacs: májustól júliusig virágzik, s főleg felső légúti panaszokra jó. Kinyílt virágának szirmait augusztusig, lehetőleg száraz időben lehet gyűjteni, s árnyékos helyen, vékony rétegben szétterítve szárítani. A virágból készült tea köhögéscsillapító hatású, s enyhén nyugtat is. De forrázatát toroköblögetésre, szemborogatásnak is használhatjuk. A teához 15 g pipacsot 1,5 l vízzel kell leforrázni, 20 percig áztatni, majd leszűrni.

Mezei zsurló: elsősorban a vesék tisztítására, működésük javítására alkalmas, vízhajtó hatású növény. Elhajtható vele a vesekő és a vesehomok is. Megszünteti a húgyúti fertőzéseket, orr-, tüdő- és havi vérzés esetén jó vérzéscsillapító. Tisztítja a szervezetet és segít feloldani a lerakódott zsírt is. Föld feletti szárai júniustól szeptemberig gyűjthetőek. Teakészítéshez 2,5 dl vízben kell egy csapott evőkanál füvet 2-3 percig főzni.

A gyógynövények mellett a népi gyógyászatban számos gyümölcsöt, zöldséget, gabonafélét vagy azok egyes részeit is használják gyógyászati célokra: például diót, birset, szedret, céklát, búzát, zabot.

Érdemes tehát alaposan szétnézni a kertben, kiskertben, mert könnyen lehet, hogy egészségügyi problémáinkra egyenesen a természetből érkezhet segítség – ingyen.

E. M.