Harci bemutató a Mikes-táborban

2013. július 26., 02:00 , 654. szám

Ostorpattogástól és kürtszótól volt hangos július 18-án a Nagyberegi Tájház. A Mikes Kelemen Hagyományőrző Alkotótáborban a Békéscsabai Történelmi Íjászkör tagjai Kész Barnabással és a helyi hagyományőrzőkkel közösen tartottak széles körű bemutatót őseink viseletéről, harcmodoráról.

A harci bemutató kezdetén a vállalkozó kedvű fiatalok a szarukürtöt próbálhatták ki, majd megszólaltak a dobok is. Ezt követően a vendég és hazai „harcosok” őseink harcmodorának lényeges elemét, az íjászatot mutatták be. A résztvevők így megszemlélhették, hogyan is harcoltak sok évvel ezelőtt, lóháton, íjjal és nyíllal a kezükben őseink. Közben a fegyverek rövid bemutatására, a harc lényeges elemeinek ismertetésére is sor került. Ezt követően Kész Barnabás a viselet s a fegyverzet fontos darabjait, a bő szárú nadrágot, csizmát, övet, tarsolyt, süveget, tegezt, szablyát mutatta be.

A közelharc egyik nem szokványos elemének bemutatásaként előkerült a karikás ostor is, amely az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején a magyarok egyik fontos fegyvereként funkcionált. Majd a bátrabb fiúk és lányok az ostorpattogtatást is kipróbálhatták.

Közben felizzott a tájház kemencéje, s Horváth Béla magyarországi történész a táborozók segítségével bemutatta a kenyérsütés menetét is.

A résztvevők ezt követően visszatértek a tábor helyszínéül szolgáló református líceumba.

A bemutatón jelen volt Orosz Ildikó, a KMPSZ és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke, Berki Károly, a KMPSZ irodavezetője, Marinka Viktor, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja is.

Espán Margaréta