2013. augusztus 2.

2013. augusztus 2., 02:00 , 655. szám

„Lépes méz a kedves beszéd: édes a léleknek és gyógyulás a testnek” Pl 16,24

A beszédben hatalom van. Építeni és pusztítani. Ezt használják a manipulációs technikákban az élet legkülönbözőbb területén (politika, gazdaság, média stb). A pusztító beszéd formáival sokat találkozunk, de talán kevésszer tapasztaljuk az építő, kedves beszédet. Erről szól a mai Ige, amikor a kedves beszédet lépes mézzel azonosítja.

Lépes méz, mely nem emberi termék. Magamtól nem tudok mindig kedves lenni. Csak a romboló beszédre, vagyis a rágalmakra vagyok képes. Istentől kell várni a kedves beszédet és imádkozni, hogy tudjunk szólni kedvesen. Amikor a másik emberhez kell szólnunk, akkor legyen mindig imádság bennünk, főleg, ha nehéz találkozásunk lesz.

A lépes méz természetes és nem olyan édesség, mint a cukor vagy a műméz, mely mesterséges. A természetes méznek van csak gyógyító hatása, a mesterséges cukor csak káros. A természetes méz az Isten kedves beszéde, a mesterséges cukor olyan, mint a puszta emberi modorosság, mely lehet émelyítő és egészségtelen.

A méz aranyló sárga színe szintén a menny dicsőségére utal, amely a kedves beszéd forrása. De itt a kedves beszéd formájában az édenkert ízét földi körülmények között is át lehet némileg élni.

A kedves beszéd szükséges ahhoz, hogy a napjaink és dolgaink jól menjenek és jó legyen a teljesítményünk. Szükséges, hogy a megterhelések miatti nehéz időket átvészeljük: a kedves beszéd, a maga megértésével és erőt adásával segít a felfokozott idegállapotot jelentő megterhelések elhordozásában, s ilyenkor különösen bölcsnek kell lenni, hogy a beszédünk a megoldásokat és békét segítse elő, és semmiképp ne a terheket növelje.

A lépes méz lépben, vagyis keretben van, így nem folyik el. Fontos, hogy mindig kedves legyen az ember, kiszámítható és ne esetleges legyen a kedvessége. Aki csak hangulatától függően kedves, az sokat rombol és attól félni kell és lehet, hogy a következő pillanatban az ellenkezőjébe csap át a kedvessége és megbosszulja a kedves időszakot egy keserű kitörés.

A lépes méz sok munkának az eredménye. Ugyanígy sok munkába kerül, míg az ember állandó kiszámíthatóságban lesz kedves. Emellett a méz édes a léleknek, mert a Lélek terméke. A Lélek egy darabja van a mi testünkben, s amikor a forrásának a megnyilvánulását tapasztalja, akkor örül. Az Édenkert örömét éli át az ember.

A lépes méz gyógyulás a testnek. A kedves beszéd képes az anyagi valóságot is meggyógyítani és feléleszteni. Mert az anyagban a Lélek adja az életet. Ha Lélekből szóló és Lelket továbbító beszédet hall a fizikai valóság, akkor még a halott állapotában is képes megújulni. Pl.: Ezékiel látomása a megelevenedett csontokról ezt ábrázolja. Ha kedvesen, Lélekből szólunk, akkor megelevenednek a halottnak hitt kapcsolatok, gyülekezetek, álmok, tervek, erők stb. Fontos, hogy a gyülekezetben legyenek forrásai a kedves beszédnek, tehát az életnek és a gyógyulásnak.

Radvánszky Ferenc
református lelkipásztor