III. Nagyberegi Népzenei és Néptánctábor

2013. augusztus 2., 02:00 , 655. szám

A Nagyberegi Református Líceum bázisán július 29-én vette kezdetét és augusztus 3-ig tart az immár harmadik alkalommal megrendezésre került népzenei és néptánctábor, amely a beregszászi központú „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) szervezésében, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

A tábor vezetője Kepics Andzselika, a Beregszászi Művészeti Iskola zenepedagógusa, aki lapunkat informálva elmondta: „Mint azt a tábor neve is mutatja, erre az egyheti táborozásra főként a népzene és a néptánc iránt érdeklődő gyerekek jelentkezését vártuk. A felhívásnak meglett az eredménye: akárcsak tavaly, ismét nagy volt az érdeklődés. Így most hetven gyereket látunk itt vendégül: többségük Munkácsról, Ungvárról, Gátról, Beregszászból, Nagymuzsalyból, Csetfalváról és Mezőváriból érkezett.” A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség vetélkedőin helyezést elért tanulók kedvezményes táborozási lehetőséget kaptak. A támogatóknak köszönhetően a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete és a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Gyermekotthon is kedvezményesen küldhetett a népzene és a néptánc iránt fogékony fiatalokat a táborba.

A szervezők a korábbi alkalmak tapasztalatait figyelembe véve állították össze a programokat, ügyelve arra, hogy minden nap tartalmas, testet és szellemet megmozgató legyen. A szervezők erre a hétre a magyarországi Bürkös Zenekar több zenészét is meghívták: Palazsnik László (brácsa, harmonika), Dezsőházi Tamás (hegedű) és Nagy Barna (nagybőgő) a gyerekek zeneoktatásán munkálkodik, melybe a hangszereken történő gyakorlás is beletartozik. „Ők a gyerekeknek olyan népzenét igyekeznek tanítani, melyek nálunk, Kárpátalján kevésbé ismertek: ilyen pl. a dunántúli muzsika. A táborozóknak mindez nagyon érdekes, s bár nem könnyű ezt a zenét a hangszereken életre kelteni, elmondható, hogy igyekeznek. Már pusztán azért is, mert a tábor utolsó estéjén, pénteken kisebb gálakoncertet adnak a táborozók, amelyen bemutatják a hét folyamán elsajátított tudásanyagot.”

A zeneoktatás mellett ének- és táncoktatás is van: az énekes torkú és táncos lábú fiatalokkal Huszti Beáta és Csűri Szebasztián tiszapéterfalvai néptánctanárok igyekeznek elsajátíttatni az alapokat. A gyerekek emellett számos kézművességi játékot is kipróbálhatnak, Szilágyi László, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola előadója pedig feleségével, Gabriellával népi játékokat tanít nekik. Esténként táncház színesíti a programot, melyhez a Bürkös Zenekar tagjai húzzák a talpalávalót.

F.Zs.