A Kárpátinál még nem foglalkoznak az EHF-kupával

Kézilabda

2013. augusztus 2., 02:00 , 655. szám
Borisz Petrovszkij vezetőedző és Anton van Boesschoten, a Kárpáti holland kapusedzője

Július 31-én fejeződött be az Ungvári Kárpáti női kézilabdacsapatának beregszászi edzőtáborozása, ami után a honi Szuperliga bajnoka a magaslati Drahobraton folytatja a felkészülést a szeptember közepén induló szezonra. Borisz Petrovszkij vezetőedzővel a Vérke-parti városban az elutazás napján sikerült szót váltani.

,,Szeretünk Beregszászba jönni, hiszen itt jó körülmények között végezhetjük a formába hozást a bajnokságra – kezdi a tréner. – A Zakarpattya szállodában van elszállásolva a csapat, ahol mintegy 100 méteres körzetben szinte minden adott – fedett csarnok, konditerem, termálvizes uszoda – a megfelelő felkészüléshez. Régi jó barátunk, Olekszandr Soszták segítségének köszönhetően még két edzőmeccset is játszhattunk a helyi férfi kézilabda-csapattal. Az itt lakó Hecko Nyina, egykori kiváló olimpiai bajnokunk is többször ellátogatott hozzánk, szívesen megosztotta tapasztalatait a felkészüléssel kapcsolatban, egyszóval az itt eltöltött időszak nagyszerűen illeszkedik a nyári edzéstervbe.”

Ami a játékoskereten belüli változásokat illeti, arról már korábban hírt adtunk, hogy Inna Maljucsenko és Natasa Turkalo mellett biztosra vehető, hogy a legutóbbi idényben első számú kapusnak számított Balog Judit is elhagyja a Kárpátit. Borisz Petrovszkij már azt is tudni véli, hogy a nagydobronyi leányzó – aki egyébként augusztus 7-én lesz 18 éves – a Bajnokok Ligája-győztes Győri ETO-hoz igazol… ,,A győriek hivatalos levélben már tájékoztatták erről az ukrán kézilabda-szövetséget, úgymond kikérvén ezzel a játékos játékjogát” – mondta ezzel kapcsolatban a Kárpáti trénere. – Ezt a döntést Judit részéről kissé elhamarkodottnak tartom, szerintem ebben nagyban befolyásolták a szülei. Biztosra veszem, hogy egy ilyen kaliberű csapatba ő még semmiképpen nem kerülhet be, s így nagy valószínűség szerint kölcsönadják valamelyik együttesnek. Akárhogyan is alakul a sorsa, mi a magunk részéről sok sikert kívánunk neki további pályafutásához.”

Az edzői nyilatkozatra reagálva, Judit sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a hírt, csak annyit mondott, hogy napokon belül már hivatalosan is elmondhatja, hogy hol is folytatja majd pályafutását. Addig is Ungváron az ifistákkal készül és a dédai strandon pihenve hangolódik az előtte álló feladatokra.

Visszatérve a Kárpátihoz, két új játékos van jelenleg próbajátékon: Ivanna Mihovics Irpenyből érkezett, Oleszja Peredrij pedig a Halicsanka Lviv mezét váltaná fel az ungvárira. Mihovics egyébként kárpátaljai születésű, a szolyvai járásban látta meg a napvilágot.

A felkészülési tervekről szólva Borisz Petrovszkij elmondta, hogy augusztus 23. és 25. között Ungváron rendezik meg az immár hagyományos Nyina Hecko nevével fémjelzett tornát, amelyen a tervek szerint lengyel, román és magyar együttesek lesznek majd a Kárpáti ellenfelei a Junyiszty sportcsarnokban. Nem sokkal később az egykori zaporizzsjai edző, Hrihorij Voronov által vezetett kazah Asztana edzőtáborozik Ungváron, amellyel ugyancsak megmérkőzik az ukrán bajnok. A tervek szerint a honi bajnokság szeptember 22-én indul.

Hírértékű még, hogy elkészítették az EHF-kupa 2. fordulójának sorsolását, amelyben a litván Zsalgiris Kaunasz lesz a Kárpáti ellenfele. Az első találkozót október 5-én vagy 6-án Ungváron rendezik, a kinti visszavágóra egy héttel később kerül sor. A remélt továbbjutás esetén már sokkal nehezebb ellenfél, a dán Köbenhavn következik a folytatásban.

Az esélyekről szólva Pet­rovszkij mester elmondta, hogy október még messze van, egyelőre nem foglalkoznak a nemzetközi kupával.

(felvégi)