Képzőművészeti tárlat Beregdédában

Ifjú tehetségek bemutatkozása

2013. augusztus 2., 02:00 , 655. szám
Baraté Ágnes, Sin József és Kalitics Erika

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászi Középszintű Szervezetének (KMKSZ BKSZ) fontos célja, hogy fiatal tehetségek – köztük képzőművészek – bemutatkozására lehetőséget teremtsen. Ennek jegyében július 28-án a Beregdédai Művelődési Házban képzőművészeti tárlatra került sor két fiatal festőművész, Baraté Ágnes (Mezőkaszony) és Kalitics Erika (Munkács) alkotásaiból.

A kiállítás látogatóit a megnyitón Sin József, a járási szervezet elnöke köszöntötte, aki elmondta, hogy a tárlat megszervezése Schmitt Pálnak, Magyarország volt köztársasági elnökének adományából történt. „Két olyan fiatal képzőművészről van szó – mondta –, akiknek munkáira pillantva mindenki számára nyilvánvalóvá válik tehetségük és alkotókedvük.”

Egyúttal sor került a KMKSZ BKSZ elnökének a kulturális szövetség által a településen korábban szervezett rendezvényeket bemutató fotókiállítására is. A fotókiállítás anyagait Sin József a Dédai Kulturháznak ajándékozta.

Néhány szóban bemutatkoztak maguk az alkotók is, majd a jelenlévők megtekintették a tárlatot, melynek során élénk véleménycserékre is sor került.

Lapunk tudósítója röviden elbeszélgetett az alkotókkal. Mint kiderült, tanulmányaikból kifolyólag már régóta ismerik egymást, s közös alkotótáborban is vettek már részt.

„A festészettel már igen korán, tízéves koromban kapcsolatba kerültem: akkor születtek az első ecsetvonások” – emlékezett Ágnes, aki a középiskola elvégzését követően a Nagyberegi Református Líceumba nyert felvételt. Később a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Kárpátaljai Képzőművészeti Főiskola következett, jelenleg pedig Budapesten a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatója. – „Hálás vagyok a „szárnypróbálgatásaimat segítő művészeknek, köztük a Kárpátaljai Magyar Képző és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT) tagjainak, Kopriva Attilának és Benkő Györgynek, akik véleményezve munkáimat, tanácsokkal láttak el, és biztatásukkal további alkotásokra inspiráltak.”

Baraté Ágnes elmondása szerint alkotásainak fő témája leginkább az ember és az emberi érzések. Munkáinak többsége realista-expresszionista stílusban készül, de – mint mondja – a későbbiekben más irányzatokat is ki szeretne próbálni.

Végezetül kíváncsiak voltunk arra, hogy fiatal képzőművészként Ágnes milyen lehetőségeket lát maga előtt. „Véleményem szerint nagyon nehéz a mostani fiatalok helyzete, és ez nem csak a képzőművészekre érvényes. Magyarországon is tapasztalható, hogy a nemzetközi vonalba nagyon nehéz bekerülni. Mindazonáltal remélem, hogy a kemény munka idővel gyümölcsöt terem” – reménykedik.

Hasonlóan vélekedett minderről Kalitics Erika is, akinek érdeklődése a festészet iránt szintén gyermekkorában kezdődött. Később felvételt nyert a Kárpátaljai Képzőművészeti Főiskolára, melyet sikeresen elvégzett. Főiskolai évei alatt egyik legfontosabb mentora Kopriva Attila, a főiskola festőművészeti tanszékvezetője volt. 2012-től a RIT tagja. „Saját szemléletű életképeket szoktam készíteni egyfajta modern kubisztikus stilizációban – mondja Erika. – A képeken egy sajátságos világban próbálom reflektálni azt, amit érzek és látok. Tisztában vagyok vele, hogy a legtöbb szemlélő a realista stílus híve, ám én mégis jobban szeretem a stilizációt. Már pusztán azért is, mert ezeken a képeken a látogató nem siklik át, hanem – megmozgatva a fantáziáját – gondolkozásra kényszerül, s így felfedezheti mindazon értékeket, melyek első ránézésre rejtve vannak.”

Kalitics Erika – elmondása szerint – leginkább műteremben vagy más zárt helyiségben szeret alkotni, de ha úgy adódik, tájképfestőként is kipróbálja magát. Erre legutóbb ez év június 17–21. között Rahón az I. Munkácsy Mihály Nemzetközi Alkotótáborban nyílt lehetősége.

Mint elmondta, nagy megtiszteltetést jelentett számára, amikor a RIT tagjává választották. „Jóleső érzés, hogy egy ilyen, sok kiváló képzőművészt tömörítő szervezetbe tartozhatok – mondja. – Mindazonáltal a csoport egyik legfiatalabb tagjaként még nagyon sokat kell bizonyítanom. Remélem, hogy a belém fektetett bizalom megtérül, s hogy munkáim az elkövetkező években további fejlődést mutatnak majd.”

Sok sikert kívánunk mindkét fiatal alkotónak.

F.Zs.