A KMKSZ vezetőivel is tárgyaltak a vendégek

Ukrán–magyar levéltári együttműködés

2013. augusztus 2., 02:00 , 655. szám

A magyar Külügyminisztérium küldöttsége és Budapest Főváros Levéltárának főigazgatója Kárpátaljára látogatott a hét elején, hogy megvizsgálják a Kárpátaljai Állami Levéltár Beregszászi Részlegében tárolt pótolhatatlan dokumentumok megmentésének a lehetőségét.

A magyarországi küldöttséget Papp László, Magyarország Külügyminisztériumának Nemzetközi Fejlesztési, Együttműködési és Humanitárius Segélynyújtási Főosztályának osztályvezetője vezette, valamint dr. Kenyeres István, a Budapest Fővárosi Levéltár főigazgatója, rajtuk kívül a tárgyalásokon jelen volt többek között Willbrandt Nikoletta, a Külügyminisztérium bilaterális ügyekért felelős referense, valamint Nagy Klára, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának kárpátaljai referense, Tóth István, beregszászi magyar főkonzul és Szalipszki Endre ungvári magyar konzul.

A küldöttség hétfőn a beregszászi levéltárba látogatott el, ahol konstatálták, hogy nagyon mostoha körülmények között vannak tárolva a felbecsülhetetlen értékű dokumentumok, és fennáll annak a veszélye is, hogy jelentős részük elpusztul. A továbbiakban a magyarországi vendégek Ungváron megbeszéléseket folytattak Mihajlo Markaniccsal, a Kárpátaljai Megyei Levéltár megbízott igazgatójával, és Anton Hromovijjal, a Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatal elnökhelyettesével, az apparátus vezetőjével. A vendégek látogatást tettek a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári székházában, ahol tárgyalásokat folytattak Kovács Miklóssal a KMKSZ elnökével, illetve Brenzovics László és Gulácsy Géza alelnökökkel.

A magyar kormány felajánlotta, hogy segítséget nyújt a dokumentumok fertőtlenítésében, archiválásában, illetve digitalizálásában. A BFL és a Kárpátaljai Megyei Állami Levéltár igazgatói abban állapodtak meg, hogy augusztusban a további munka előkészítésére néhány fős szakértői küldöttség érkezik a beregszászi levéltárba.

Badó Zsolt