Nem enyhül a feszültség Kaszómezőn

2013. augusztus 2., 02:00 , 655. szám

Június vége óta nem csitulnak az indulatok a rahói járási Kaszómezőn (Koszivszka Poljana) a falu határában található színesfémlelőhelynek a helyiek véleménye szerint jogtalan feltárása miatt. Az emberek elkeseredett lépésekre szánták el magukat: kockakövet szórtak az útra, s akadályozzák a Marmaros Kft. járműveinek áthaladását – írja a Novini Zakarpattya hetilap.

Ez idáig a községi tanács háromszor utasította el a vállalatnak az ércek kitermelésére vonatkozó kérelmét. Az emberek legfőbb követelése ma az, hogy a vállalat szüntesse be a tevékenységét. A helyiek attól félnek, hogy a hírhedt Nagymuzsaly sorsa vár rájuk – teszi hozzá a lap.

Az írás emlékeztet, a Kárpátaljai Megyei Tanács korábban csak azzal a feltétellel járult hozzá az adott terület geológiai kutatásához, ha a munkát végző vállalat előzetesen megszerzi ehhez az érintett földhasználók, azaz a Rahói Járási Tanács, valamint a kaszómezői és a gyertyánligeti (Kobilecka Poljana) községi tanácsok beleegyezését. Mihajlo Popovics, a megyei önkormányzat végrehajtó apparátusának ügyvezetője minapi levelében, melyben a Rahói Járási Tanács vezetőjének fellépését sürgette a probléma megoldása érdekében, rámutatott, hogy a szóban forgó helyi önkormányzatok hozzájárulásának megszerzéséig a cég semmilyen tevékenységet nem folytathat az érintett területen.

A napokban Kaszómezőn járt a megyei tanács munkacsoportja, amely találkozott a helyi önkormányzat és a lakosság képviselőivel. Fegyir Mitrjuk tanácselnök elmondása szerint az ügyben bűnügyi eljárás indult, a falusi képviselők részéről pedig elhangzott, hogy több mint 1200-an írták alá a központi hatóságokhoz címzett beadványukat, melyben a geológiai kutatások és a lelőhely feltárásának betiltását követelik. A tanácskozás résztvevői ezután felkeresték a munkálatok helyszínét, ahol meggyőződhettek róla, hogy a helybéliek tiltakozása ellenére a vállalat dolgozik – derül ki a Novini Zakarpattya írásából.

(Novini Zakarpattya/Kárpátalja)