2013. augusztus 9.

2013. augusztus 9., 02:00 , 656. szám

„Amikor Jézus leült a templomi persellyel szemben, nézte, hogyan dobja a pénzt a sokaság a perselybe. Sok gazdag sokat dobott bele, egy szegény özvegyasszony pedig odamenve beledobott két fillért, azaz egy krajcárt. Jézus odahívta tanítványait, és ezt mondta nekik: „Bizony, mondom néktek, hogy ez a szegény özvegyasszony mindenkinél többet dobott a perselybe. Mert mindannyian fölöslegükből dobtak, ő azonban szegénységéből mindazt beledobta, amije csak volt, az egész vagyonát.”” (Márk 12,41–44)

Jézus korában a meghatározott célok szerint kitett perselyek az asszonyok udvarában voltak. Luther Márton nagyon találóan „Isten ládájának” nevezi. Ez a megfogalmazás sokat sejtető, és jelentő. Vajon az adakozást a mai keresztyén ember így értelmezi? Kötelességből, esetleg kényszerből dob perselypénzt Istennek? Jézus Krisztus a tanítványait a farizeusi „felvett” viselkedés ellen tanította és az özvegyasszony adakozását méltatja. A mai tanítványoknak, a templomba járóknak az özvegyasszony adakozásának a példáját, újra kellene értelmeznie és megélnie. A régi beidegződés helyett („minél kevesebbet dobok”) ideje lenne felismerni az Ige tanítását, hogy szívből, Isten iránti hálából, bizalommal dobj a perselybe! Mert, ha nem így teszel, értelmetlen az adakozásod! Az özvegyasszony tettével kinyilvánította, hogy nincs más Isten számára, csak az, aki látja az életét, nincstelenségét, a farizeusok kizsarolását.

Kedves Testvérem! Két kérdésre válaszolj őszintén magadnak: 1. Észrevetted az életedben az Isten áldását, áldásait? 2. Mennyit akarsz szívből visszaadni Istennek?

Két éve elég komoly anyagi áldozatokat hoz az a gyülekezet, ahol szolgálok, sokszor hangoztatom az 1 Korinthus 9. rész 6–7. verseit: „Tudjuk pedig, hogy aki szűken vet, szűken is arat, és aki bőven vet, bőven is arat. Mindenki úgy adjon, ahogyan előre eldöntötte szívében, ne kedvtelenül vagy kényszerűségből, mert „a jókedvű adakozót szereti az Isten.” Ezt mi megéljük hétről-hétre. A jókedvű adakozókat megáldja az Isten.

Pápai Gábor,
nagygejőci református lelkipásztort