Abacus Matematikatábor

Egy hét a számok jegyében

2013. augusztus 9., 02:00 , 656. szám

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) szervezésében ez év augusztus 5. és 10. között kerül megrendezésre a XVI. Abacus Matematikatábor, melyet minden esztendőben nagyszámban keresnek fel a számok világa iránt érdeklődő kárpátaljai gyermekek és középiskolás fiatalok. A tábor foglalkozásaira az idén is a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Kölcsey Ferenc Szakkollégium területén került sor.

A szakkollégium filmklubjában lebonyolított megnyitón dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ és a Rákóczi-főiskola elnöke, valamint Kulin Judit, a főiskola matematikatanára, a tábor vezetője köszöntötte a résztvevőket. Dr. Orosz Ildikó köszöntőjében kitért rá, hogy immár tizenhatodszor kerül sor a táborra, melynek során minden esztendőben több mint ötven elemi, általános és középiskolás tanuló tölt el itt egy hetet a matematika szeretetének a jegyében, s nem kevesen itt kedvelik meg igazán a matematikát.

Ezután Kulin Judit ismertette a tábor programját. Délelőttönként olyan témákról tartanak előadásokat, melyek kimaradnak az iskolai tantervből, a foglalkozások a matematika érdekességeit mutatják be. Délután ismeretterjesztő előadásokra kerül sor. Emellett a logikát fejlesztő foglalkozásokra, sakkra, dámajátékra, kártyajátékokra s egyéb gyakorlatokra is sort kerítenek. S hogy ne csak az agyat és az ujjakat mozgassák meg, a sport is helyet kap a táborozók életében.

A megnyitót követően szintfelmérő tesztre került sor, melynek alapján öt csoportra osztották a gyerekeket, majd ismerkedési estet tartottak. A következő napokban a csoportfoglalkozások során olyan témákat érintettek, mint a számelmélet, a függvényegyenletek, a halmazelmélet, a magasabb fokú egyenletek, a játékelmélet stb., logikai, illetve geometriai feladatokat oldottak meg. Az ismeretterjesztés jegyében előadás hangzott el az optikai illúziókról, valamint az internetről és annak veszélyeiről. A táborozók kirándultak Husztra, ahol városi akadályversenyre került sor. Ezenkívül táncházat is tartottak a táborozás ideje alatt, a rendezvény utolsó előtti napján pedig lebonyolítják a számítógépes játékok versenyét, esténként filmvetítésekre került, illetve kerül sor, majd szombaton véget ér a tábor.

Lajos Mihály