A Harmónia Kórus koncertje Beregszászban

2013. augusztus 9., 02:00 , 656. szám

Az elmúlt vasárnap Michels Antal bereg–ugocsai esperes, beregszászi plébános meghívására a Beregszászi Római Katolikus Egyházközségbe látogatott a magyarországi Szany község Harmónia Kórusa, mely nagy sikerű egyházzenei koncerttel örvendeztette meg a híveket.

A közel 2400 lakosú Szany község Magyarország északnyugati részén, a Kisalföld déli peremterületén található, s ritkaságnak számító háromtornyú római katolikus templomának is ugyanaz a titulusa, mint a beregszászinak: a Szent Kereszt felmagasztalása. A településen húsz éve egyházi iskola működik, s egy 85 éves múlttal büszkélkedő egyházi énekkar is szolgál. A jelenleg vegyeskarként funkcionáló énekkar a férfiakból álló Szent Imre Daloskörből, valamint a nőkből álló Harmónia Kórusból áll. Maga a Harmónia Kórus 2008-ban alakult az akkori szanyi kántor, Pécsi László szervezésében. Egyházi énekkarként egy éve énekelnek együtt a férfiakkal, Magyar Zoltánné karvezető vezetésével.

A kórus nem hazudtolta meg jó hírnevét: színvonalas zenei szolgálatukban előadták többek között Georg Friedrich Händel Messiás című oratóriumának Halleluja tételét. A koncert jótékonysági célt is szolgált: a jó szándékú hívek a beregszászi templom, valamint annak parkja felújítása céljából helyezhették el a perselyben adományaikat. „Egymás segítségére születtünk” – mondták a kórustagok, s korunkban, az anyagiasság és a pénz dominanciájának korában feltehetjük magunknak a kérdést: ha az említett mondat szellemiségében élnénk, nem teremthetnénk-e közösen egy jobb világot?

Végezetül Michels Antal atya mondott köszönetet a szívet-lelket melengető zenei szolgálatért.

F.Zs.