Hűbelebalázs politikusok, életbe léptethetetlen szabályozás

Visszavonták a lakások adásvételére vonatkozó új rendeletet

2013. augusztus 9., 02:00 , 656. szám

Legutóbbi lapszámunkban tájékoztattuk az olvasókat, miszerint augusztus 1-jén érvénybe lépnek azok az új szabályok, melyek értelmében csak hivatalos bizonyítvánnyal rendelkező becsüsök állapíthatták volna meg az ingatlanok értékét, 150 ezer hrivnyás vételár fölött pedig bevezették volna a készpénz nélküli elszámolást (pénzátutalást). Az új szabályozás következményeként megnövekedtek volna a pótlólagos kiadások, így július folyamán megélénkült az ingatlanpiac, mivel eladók és vevők még az új szabályok életbe lépése előtt le akarták bonyolítani az ügyleteket. Ám az új szabályozás „léggömbje” máris kipukkant, hiszen alig pár nappal augusztus 1. után visszavonták a lakások adásvételére vonatkozó új rendeletet.

A hivatalos bizonyítvánnyal rendelkező szakembereket huszonhat, az Állami Vagyonkezelő Alappal együttműködő felsőoktatási intézményben kezdték képezni (a tanfolyam ára háromezer hrivnyát tesz ki). Csakhogy jelenleg az Állami Vagyonkezelő Alap honlapján, az alap adatbázisában még egyetlen, hivatalos bizonyítvánnyal rendelkező becsüs sem szerepel, s az alapnál senki sem tudja, mikor kerülnek majd be az említett szakemberek az adatbázisba. Az ingatlanpiac monopolizálására törekvő „állam bácsi” által megálmodott becsüsök kevesen vannak, s nem ez az egyetlen probléma, mely lehetetlenné teszi az új szabályozás bevezetését.

Az új szabályok értelmében az eladó a becsüsöktől a közjegyzőhöz sietett volna a szerződéssel és az elszámolás igazolásával. A becsüsöknek pedig egy egyedi számmal kell rendelkezniük, melynek alapján, vagyis e szám alatt kerül be a szerződés egy speciális adatbázisba (értéktárba). A közjegyzőnek ellenőriznie kellene az adatbázisban szereplő szerződést, hogy az nem hamisított, hogy szabályos és jogilag kötelező érvényű. Azonban a közjegyző csak a saját jelszavával tudna belépni az adatbázisba, ám még egyetlen közjegyzőnek sincs ilyen jelszava. Az Állami Vagyonkezelő Alap és az Ukrajnai Becsüsök Szövetsége azt ígérte, hogy hozzáférést biztosít minden közjegyzőnek az egységes adatbázishoz, de a kérdést máig sem tudták megoldani. Az új szabályozás életbe léptethetetlensége folytán egyelőre visszavonták a bevezetésére vonatkozó rendeletet.

Az állampolgárokról hét bőrt is lehúzni akaró „okos” politikusok ismét pofára estek, mert hűbelebalázs módjára be akartak vezetni egy nekik is kedvező lakás-adásvételi szabályozást, ám újból elszámolták magukat. Látnokoknak sem bizonyultak, hiszen ha a hebehurgya előkészítés ellenére is úgy gondolták, hogy az új rendszabály valami csoda folytán mégiscsak működni fog, akkor óriásit tévedtek. Az érintettek szerencséjére. A kisebb ingatlanpiaci pánik előidézésén kívül az égadta világon semmit sem értek el, csak önmagukról állítottak ki szegénységi bizonyítványt.

A Segodnya nyomán