Lackó Jenő esete a cigarettás kocsival

A visszavont állampolgárság háttere

2013. augusztus 9., 02:00 , 656. szám

A közelmúltban az anyaországi és a kárpátaljai sajtóban is nagy visszhangot váltott ki az ungvári Lackó Jenő esete: az egyszerűsített honosítással élt határon túli magyarok közül ugyanis ő volt az első, akitől Áder János, Magyarország köztársasági elnöke visszavonta a magyar állampolgárságot. A hírre mindenki felkapta a fejét, hiszen senki sem tudta, mi lehetett a döntés háttere.

A Kárpáti Igaz Szóban megjelent írás szerint Lackó Jenő önhibáján kívül, gyanútlanul, pusztán a segítő szándék okán került kínos, a magyar állampolgárság visszavonását eredményező helyzetbe. Egyik ismerőse még 2011-ben azzal állított be hozzá, hogy sürgősen Záhonyba kellene mennie, mert egy plazmatévét hoztak neki, azt kellene elvennie és áthoznia a határon. Az ismerős azzal érvelt, hogy nincs vízuma, ezért ő nem tud átmenni. Lackó Jenő pedig állítólag gyanútlanul teljesítette a kérést.

A határon derült ki, hogy állítása szerint őt átverték: a magyar vámosok ugyanis a kocsiban speciálisan kialakított rejtekhelyre bukkantak, ahonnan 200 karton cigaretta került elő. Az állampolgársági kérelme beadására már a fentebb részletezett határincidens után került sor. Magyarországon intézte. A történtekről nem szólt. Ez hiba volt, belátja. A kérdésre, hogy miért hallgatta el, azt válaszolta, azért, mert úgy gondolta, ez csak adminisztratív vétségnek számít, nem pedig súlyos bűncselekménynek. Az említett incidens eredményezte aztán 2013-ban a magyar állampolgárság visszavonását, melyet leghamarabb 10 év múlva kérhet újra – mondta el a lapnak Lackó Jenő.

halász