Újra a magyarok a legjobbak!

Vízilabda

2013. augusztus 9., 02:00 , 656. szám

A magyar férfivízilabda-válogatott fantasztikus védekezéssel, óriási izgalmak után 8-7-re győzött Montenegró ellen a barcelonai világbajnokság döntőjében.

A magyar csapat nem tisztelte az ellenfelet, csodálatosan kezdett, előbb Varga Dénes talált be beúszás után, majd Hárai a kapunak háttal szerzett zseniális csavargólt, gyorsan időt is kért a montenegrói kapitány. A két bekapott gól után a montenegróiak is szigorúbbak lettek hátul, így két magyar támadás is lepörgött lövés nélkül, de ők sem mentek sokra, így 2-0-val zárult az első nyolc perc.

A második negyed elején megkapta első előnyét a magyar csapat, de Varga Dániel lövését Scepanovic levadászta, szerencsére a túloldalon a csapatkapitány labdaszerzéssel javított. Aztán a második fórt már parádésan játszották meg, Madaras bejátszását Hárai úgy tette be, mintha repülne a víz fölött.

Tizenegy perc elteltével felavatták Nagy Viktort a montenegróiak, Darko Brguljan két védőtől szorongatva talált be. Hosnyánszky ötméteresből állíthatta volna vissza a háromgólos különbséget, de Scepanovic nagyot védett, majd az ellentámadásból Ivovic zúdította be a labdát a bal sarokba.

Az első félidő egygólos magyar előnnyel zárult, de az ellenfél a szünet után első előnyét kihasználta Petrovic révén, szerencsére Vámos kapufás góljával gyorsan jött a válasz. A montenegróiak elég könnyen kapták az előnyöket, egyetlen balkezesük, Crousillat be is simította a negyedik góljukat, de megint megcsillant a magyar kreativitás, Hosnyányszky óriási passzát Szivós két védő között húzta a kapuba.

Nagy Viktor nagyon fontos védésével megakadályozta, hogy az ellenfél egyenlíteni tudjon előnyből, majd Varga Dániel kihasználta, hogy a védők nem vették komolyan, és a messzi távolból bombázott a jobb alsóba. Klikovak megint visszahozta mínusz egyre Montenegrót, de a harmadik negyed végén kettős emberelőnybe kerültünk, sajnos Hosnyánszky éles szögből elengedett lövését fogta Scepanovic.

A negyedik negyed Ivovic megpattanós góljával indult, 3-3 után volt újra egyenlő az állás. Hosnyánszkyt zavarta a helyzet, tett is ellene, amikor elengedett egy alsó sarokban kikötő löketet, majd a bal kapufa segítette ki Nagy Viktort egy fineszes ejtésnél. Alig több mint két perc volt hátra, amikor Ivovic lövése egy blokkoló kézről vágódott be, így őrült izgalmakat ígért a végjáték.

Szivós centerposztra beúszva vert be egy előnyt, és mivel a hátralévő időben a montenegróiak előbb mellé lőttek egy labdát, majd Nagy Viktor fogta meg a sokadik nagy bombát, így a magyar válogatott 8-7-re győzött, és ezzel 1973 és 2003 után harmadszor lett világbajnok!

Magyarország ezzel a világbajnokságok örökranglistájának élére ugrott, megelőzve a szintén háromszor aranyérmes olaszokat, nekik ugyanis két ezüst- és egy bronzérmük van a világbajnoki címek mellett, míg a magyarok hat ezüstöt és egy bronzot gyűjtöttek korábban.

A magyar női pólóválogatott az idegtépő elődöntő után okos, magabiztos játékkal legyőzte Oroszországot, így megszerezte a bronzérmet.

Vizes vb, férfi vízilabda-torna, döntő: Magyarország–Montenegró 8-7 (2-0, 1-2, 3-3, 2-2).

Nők, vb, bronzmérkőzés: Magyarország–Oroszország 10-8 (3–3, 2–2, 3-2, 2-1).

(origo.hu/nemzetisport.hu/Kárpátalja)