VII. Ajaki Nemzetközi Lakodalmas és Hagyományőrző Fesztivál

2013. augusztus 9., 02:00 , 656. szám

Augusztus 1–4. között a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajakon immár hetedik alkalommal került megrendezésre a Nemzetközi Lakodalmas és Hagyományőrző Fesztivál. A több programból álló rendezvénysorozat célja minden évben a testvértelepülések találkozója, tapasztalatcsere, a régi szokások felelevenítése, továbbá a népművészeti hagyományok megismertetése. Az idei fesztivál keretében a kulturális programok mellett magyar–ukrán jószomszédsági napot is tartottak.

A fesztiválon Kerekes Miklósnak, Ajak polgármesterének meghívására részt vett Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője, s népes küldöttséggel képviseltették magukat a város kárpátaljai testvértelepülései – Nagydobrony, Császlóc és Verbjázs községek – is.

A fesztivál résztvevőit köszöntve Brenzovics László rámutatott: Kárpátalja és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye között a kapcsolatok szorosak, amit az elmúlt években több eredményesen megvalósult, a határok átjárhatóságát és a kapcsolatok erősítését szolgáló közös projekt bizonyít. Egymással szomszédos megyékről lévén szó, mindkét megye lakossága számára fontos az együttműködés, az oktatási, kulturális és gazdasági kapcsolatok erősítése. Különösen jó példa erre Ajak városa, mely az említettek fontosságát felismerve, már több testvértelepülési kapcsolatot is létesített Kárpátalján, s ezek a kapcsolatok nemcsak formálisak, hanem gyakorlati téren is megmutatkoznak: a küldöttségek rendszeresen találkoznak egymással különböző kulturális rendezvényeken, és az ajaki közösség testvértelepüléseit – a lehetőségekhez mérten – támogatja is. Sokkal több ilyen működő, virágzó kapcsolatra lenne szükség az élet minden területén – zárta gondolatait a KMKSZ alelnöke, reményét fejezve ki, hogy nemcsak a múltunk, hanem a jövőnk is közös.

A fesztiválon bemutatásra kerültek a lakodalmas szokások, volt vőfélytalálkozó és számos más kulturális program is, melyek során a kárpátaljai küldöttségek is bemutatkoztak. Fontos szerep jutott a gasztronómiának is: az ide látogatók megtekinthették és megkóstolhatták többek között a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében híres ajaki lakodalmas káposztát, a menyasszonypogácsát, valamint más jellegzetes ételkülönlegességeket is.

F.Zs.