Az építési célú telek kiutalásáról

2013. augusztus 16., 02:00 , 657. szám

„Évek óta »állok már sorban« a községi tanácsnál telekért, azaz feljegyezték az igényemet földterület kiutalására, mert építkezni szeretnénk, de ügyemben máig nem született döntés. Ugyanakkor az egész falu tudja, hogy több olyan személy is földhöz jutott időközben a községben, aki később igényelt telket, mint én. Kérem, árulja el, mit mond a törvény a földterületek kiutalásáért való »sorban állásról«. Köteles-e tájékoztatni a polgárokat a községi tanács a földterületek kiutalásának menetéről?”

– Kezdjük azzal, hogy a földre vonatkozó ukrán jogszabályok nem ismerik a „földterület kiutalásáért való sorban állás fogalmát. Miután ön benyújtotta a községi tanács elnökének címzett kérvényét, azt az illetékesek kötelesek voltak egy hónapon belül megvizsgálni, s vagy megadni az engedélyt a földrészleg kiutalásához szükséges dokumentáció elkészítésére – ha ehhez megvan az igénylő jogalapja, s az önkormányzat rendelkezik kiosztható földterülettel –, vagy el kellett volna utasítaniuk a kérvényét a megfelelő indoklással. Amennyiben az igénylő ezek után úgy ítéli meg, hogy kérését az önkormányzat alaptalanul utasította vissza, jogában áll az elutasítás birtokában a bírósághoz fordulni, kérve, hogy a bíró kötelezze a községi tanácsot a szóban forgó földrészleg kiutalására – amennyiben természetesen van kiutalható földrészleg.

Leveléből nem derülnek ki az eset részletei, csupán annyi tudható, hogy régóta húzódik az ügy, ami viszont indokolatlannak tűnik. Ezért azt javasolnám, hogy kezdje újra az ügyintézést a legelején, vagyis kérvényezze írásban a községi tanácsnál az építési célú földterület kiutalását. Ragaszkodjék hozzá, hogy kérvényét szabályszerűen iktassák a községi tanácsnál. Lehetőség szerint készítsen másolatot a kérvényről, s arra a kérvényt átvevő hivatalnok írja rá, hogy milyen számmal iktatta a beadványt, írja alá maga is azt. Ezután figyeljen oda, és szükség esetén ragaszkodjék hozzá, hogy egy hónapon belül hivatalosan, azaz írásban válaszoljon a tanácselnök a kérvényére. Amennyiben a válasz késik, vagy elutasító lesz, s az indoklás nem elégíti ki önt, erre hivatkozva fordulhat majd a bírósághoz. A bírósági kereset megfogalmazásához és benyújtásához célszerű ügyvéd segítségét igénybe venni.