Sherlock Holmesok Ukrajnában

2013. augusztus 16., 02:00 , 657. szám

Amint fogyatkozik a rendőrségbe vetett bizalom, úgy nő az ukrán lakosság érdeklődése a magándetektívek iránt. A magánnyomozói ügynökségek és privát detektívek száma az országban húszszorosára nőtt az elmúlt öt évben – írja összeállításában a Korreszpondent hetilap.

A francia idegenlégió zászlóalja letáborozik éjszakára az afrikai sivatagban. A zsoldosok lepihennek az egész napi kimerítő menetelés után a lázadók bázisa felé Maliban. Reggel a parancsnoknak jelentetik, hogy a táborból eltűnt két katona. Az egyikük rövidesen a vádlottak padján találja magát Ukrajnában nemi erőszak és gyilkosság vádjával.

A bűncselekmény után az illető Franciaországba szökött az igazságszolgáltatás elől, ahol belépett az idegenlégióba. A meggyilkolt lány szülei magándetektívekhez fordultak, akik beépültek a zsoldosok közé. Az ukrán Pinkerton felkutatta a gyilkost és visszahozta az országba. „Az ukrán magánnyomozók szakmailag igen képzettek, gyakorlatilag bármilyen feladatot végre tudnak hajtani” – állítja Igor Cminszkij, a Magánnyomozók Összukrajnai Egyesületének (VACSD) elnöke.

A honi Sherlock Holmesok ázsiója alapvetően a rend helyi egyenruhás őreivel való összevetésben emelkedett meg ennyire, miután az ukrajnai polgárok túlnyomó többsége kétségbe vonja a rendőrség hozzáértését – mutat rá a Korreszpondent. A Szociológiai Intézet adatai szerint a rend őreiben az ország lakosságának mindössze 0,8 százaléka bízik. A fővárosi hetilap ezzel kapcsolatban Hennagyij Moszkal korábbi belügyminiszter-helyettest is idézi, aki szerint 2013 első felében a bűncselekmények 80 százalékát nem derítette fel a rendőrség.

Egy Donyeck megyei lakos – akinek nevét a nyomozás sikere érdekében a Korreszpondent nem közli – életét vesztette, miután kizuhant az emeletes lakóház erkélyéről. A rendőrökben a legparányibb kétség sem merült fel azzal kapcsolatban, hogy a 40 éves férfi öngyilkosságot követett el. Az elhunyt szülei viszont úgy vélik, hogy fiuknak „segítettek” kiugrani az erkélyről, ezért magándetektívekhez fordultak az igazság kiderítése érdekében.

Olekszandr Pancsuk, a donyecki Szledopit (Nyomkereső) ügynökség detektívje máris többet tud a történtekről, mint a rendőrség. „Minden nyom arra utal, hogy a férfit megölték, és mi bebizonyítjuk ezt” – ígéri a detektív.

A magándetektívek hatékonyabbak a milíciánál az eltűnt személyek felkutatásában, a gyilkossági ügyek felderítésében és a szélhámosok, csalók leleplezésében – állítják a szakemberek. Ezenkívül olyan feladatokat is megoldanak, amelyekre a rendőrök sokszor eleve nem vállalkoznak. „Az emberek azért fordulnak hozzánk, mert gyorsan reagálunk. Ráadásul a sikeres ügyek aránya igen magas nálunk” – állítja Olekszandr Nyikolajenko, a Kasszandra ügynökség nyomozója.

Sok esetben olyan ügyeket visznek tovább a privát kopók, amelyeket a rendőrség kilátástalanoknak tart. Amikor például egy kijevi családból eltűnt a 67 éves nagymama, a milícia három hét múlva feladta a keresést, s azt javasolta a hozzátartozóknak, hogy tekintsék nyomtalanul eltűntnek az idős nőt. A hozzátartozók felfogadták Szerhij Derjabin magándetektívet, aki két óra leforgása alatt megtalálta az eltűntet. Nem volt nehéz dolga a pszichés problémákkal küzdő nő felkutatásával, csupán körbe kellett telefonálnia a környék pszichiátriai klinikáit, ahová az emlékezetvesztésben szenvedő, eltévedt idős embereket a leggyakrabban beszállítják.

A rendőrség és az ügyvédek rendszerint egyáltalán nem vállalják az adósok felkutatását, különösen, ha a károsultnak nincs átvételi elismervénye, amely alátámasztaná a kölcsönzés tényét. Nem véletlen, hogy a magándetektíveket éppen ilyen ügyekkel bízzák meg leggyakrabban, s az esetek több mint felében sikerrel zárul az ügy a megbízó számára.

Például egy kijevi üzletember 15 ezer dollárt adott kölcsön volt osztálytársának egy hétre – meséli az egyik fővárosi detektívügynökség munkatársa. De amikor lejárt a fizetési határidő, az egykori osztálytárs többé nem válaszolt a telefonhívásokra, s a lakásán sem jelentkezett. A magánnyomozónak mindössze három napra volt szüksége, hogy az adós nyomára bukkanjon Moszkvában.

Ugyancsak gyakori megbízói a magánnyomozóknak a vállalkozók, akik leggyakrabban azt szeretnék tudni egy-egy üzlet megkötése előtt, hogy partnereik megbízhatók, fizetőképesek-e. Egy százezer dollár értékű földadásvételi szerződés aláírása előtt például a magánnyomozóknak a vevő megbízásából sikerült kideríteniük, hogy az eladó ellen korábban már folyt eljárás szélhámosság miatt, s ezután az alaposabb vizsgálat azt is kimutatta, hogy a földtulajdont igazoló dokumentumok hamisak.

A piaci szereplők értékelése szerint az utóbbi években háromszorosára nőtt a kereslet a magánnyomozók szolgáltatásai iránt az országban. Jelenleg Ukrajnában mintegy 2000 magándetektív és ügynökség létezik, vagyis húszszor több, mint ahány öt évvel ezelőtt. Összehasonlításképpen: Lengyelországban 300 licenccel rendelkező detektív és ügynökség működik, Franciaországban pedig 500.

A honi magánkopók zömében a belügyi szervek és a titkosszolgálatok volt munkatársai, akik a mindennapi rutin és a szerény fizetés miatt hagyták ott a szolgálatot. A magánszektorban a bérek átlagosan a háromszorosát teszik ki az államiaknak.

Kétségtelen, hogy a magánnyomozók szolgáltatásai nem olcsók. Akár napi 100–300 dollárt is elkérhetnek attól függően, hogy eltűntek felkutatásáról, információgyűjtésről, vagy rejtett megfigyelésről van-e szó. Vagyis az árak már szinte európaiak, hiszen Lengyelországban napi 270 dollárért vállalják az eltűnt személyek felkutatását, s 380-ért a megfigyelést.

(Korreszpondent/Kárpátalja)