Vérnyomáscsökkentő készítmények kedvezményes vényre

2013. augusztus 16., 02:00 , 657. szám

Több olvasónk kereste fel szerkesztőségünket: magas vérnyomásúak lévén, kaphatóak-e helyben olyan vérnyomáscsökkentő szerek, melyeket kedvezményes vényre lehet felíratni? A kérdésre Jakab Lajos badalói családorvos válaszol.

„Elmondható, a magas vérnyomás korunkban egyfajta népbetegségnek számít – tájékoztat a családorvos. – Ennek kapcsán megemlítendő, hogy egy miniszteri rendelet nyomán a múlt év végétől már Ukrajnában is lehetőség van hét olyan vérnyomáscsökkentő szernek a felírására, amelyeket kedvezményesen lehet kiváltani. Erről a projektről minden olyan szakember – családorvos, belgyógyász, kardiológus – részletesebb tájékoztatást tud adni a betegeknek, akik ezeket a gyógyszereket, illetve ezek analógjait felírhatják a magas vérnyomásban szenvedőknek. A szakember természetesen nem a „hasára ütve” írja ki a gyógyszert: a kötelező orvosi vizsgálatokat követően kerül csak kiválasztásra a megfelelő hatékonyságú vérnyomáscsökkentő szer.”

A kiváltás kapcsán Jakab Lajos elmondta: idén tavasszal a kedvezményes gyógyszervásárlás lehetősége még nem mindenki számára volt adott, elsősorban azért, mert Kárpátalján kevés olyan gyógyszertár volt, amelyben beválthatták a kedvezményes recepteket. Az itteni állapotok egyébként az országos helyzetet is tükrözték. A megyénkben működő 511 gyógyszertárból tavasszal még csupán 56-ban lehetett kiváltani a kedvezményesen felírt orvosságokat: a beregszászi járásban csupán egy – a járási kórház felvételi osztálya mellett található – patika rendelkezett ilyen engedéllyel. Elszomorító helyzet volt ez a megyénkben élő 337 ezer magas vérnyomásban szenvedő beteg – akik közül közel kétszázezer falun él – számára. A Beregszászi járásban közel 19 ezer, magas vérnyomású embert érintett a megoldatlan helyzet.

Júniustól azonban pozitív változás kezdődött ezen a téren, s jelenleg már minden patikában beválthatóak a kedvezményes receptek.

F.Zs.

Vérnyomáscsökkentő készítmények (és legfőbb analógjaik) listája, amelyeket kedvezményes vényre lehet felíratni:

Enalapril (Berlipril, Enap, Enam), Lisinopril (Diroton, Lipril, Lisopril, Lisoril, Scopril), Bisoprolol Biprolol, Bisocard), Meta­prolol (Azoprol retard, Egiloc, Korvitol, Metocor), Nebivolol (Nebilet, Ne­bival, Nebicard, Nebilong), Amlo­di­pin (Emlodin, Sem­lopin, Amlodex, Azomex, Amlo­card), Nifedipin (Corinfar, Fenigidin, Cordipin).