Hogyan osztódik a családi lakás ára váláskor?

2013. augusztus 23., 02:00 , 658. szám

„Mivel válni készülök, felmerült a mostani lakásunk elosztásának kérdése. A lakásban hárman lakunk a férjemmel és a 13 éves fiunkkal. Megbeszéltük, hogy eladjuk a lakást, s a vételárat háromfelé osztjuk, hogy a család minden tagja egyenlő részt kaphasson belőle. Mielőtt beadtam volna a válási keresetet, a gyereket a lakásunkból a nagymama házába írattuk át, hogy később, az eladás során ne legyen probléma a gyámüggyel. De nemrég a férjem felvetette, hogy a lakás árát ne három-, hanem csak kétfelé osszuk. Hogyan védhetném meg a fiam érdekeit, hiszen annak idején a lakást hármunkra privatizáltuk?”

– Miután a lakás privatizációjának pillanatában mindhárman be voltak jelentve a szóban forgó lakásba, így mind a hárman (s nem csupán a házaspár) annak tulajdonosaivá lettek egyenlő arányban. Ezen a tényen az sem változtat, hogy azóta megszűnt a gyerek lakcímbejelentése. Ebből következően a lakás értékesítése után mind a hárman egyenlő arányban jogosultak részesülni a vételárból.

Ezenkívül a Családi Törvénykönyv 177. paragrafusának 2. része értelmében a kiskorú gyermek szüleinek nem áll jogukban olyan szerződéseket aláírni a gyámügyi és gondnoksági szervek engedélye nélkül, amelyek esetében a jogszabályok közjegyzői hitelesítést vagy állami bejegyzést írnak elő, így lakóház értékesítésére vagy cseréjére vonatkozót sem. Az ilyen lakás értékesítéséhez az engedélyt az illetékes gyámügyi és gondnoksági hatóság adja meg az ellenőrzést követően, amelyet egy hónapon belül köteles megejteni, s csak abban az esetben járul hozzá az eladáshoz, ha úgy látja, hogy nem forog veszélyben a gyermek lakhatási joga. Vagyis önöknek mindenképpen meg kell szerezniük a gyámügyi és gondnoksági hatóság (a lakhelyük szerint illetékes városi tanács végrehajtó bizottságának, vagy a járási állami adminisztrációnak a gyermekügyi szolgálata) beleegyezését az adásvételhez, miután a kiskorú a lakás társtulajdonosa.

A legjobb megoldás ilyenkor, ha a vételár háromfelé (és nem kétfelé!) osztásának kérdését a lakás tulajdonosai közjegyző előtt megkötött szerződéssel rendezik. Amennyiben a gyermekük nem kapja meg az őt megillető részt a lakás értékesítése után, azt a hatóságok esetleg úgy értékelhetik, mint vagyoni jogainak korlátozását és/vagy törvény által védett érdekeinek sérelmét.