III. Munkácsi Nemzetközi Nyugdíjastalálkozó

2013. augusztus 23., 02:00 , 658. szám
A Bátyúi

A Munkácsi Magyar „Életet az Éveknek” Nyugdíjasklub szervezésében augusztus 17-én Munkácson az 1. Sz. Zeneiskola nagytermében immáron harmadik alkalommal került megrendezésre a Munkácsi Nemzetközi Nyugdíjastalálkozó, melynek elején a rendezvényt lebonyolító szervezet elnöke és főszervezője, Boruzs Béla köszöntötte a megjelenteket, köztük Czikó Anitát, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának konzulját, Gulácsy Lajost, a Kárpátaljai Református Egyházkerület (KRE) nyugalmazott püspökét, Lengyel Zoltánt, Munkács polgármesterét, Gajdos Olgát, a KMKSZ Munkácsi Városi Szervezetének elnökét, valamint az anyaországból és megyénk településeiről érkezett nyugdíjasklubok tagjait.

A közösségépítés, valamint a kultúra szempontjából egyaránt értékes eseményként értékelte a nyugdíjastalálkozót Lengyel Zoltán polgármester, majd köszönetet mondott Boruzs Bélának a rendezvény három évvel ezelőtti életre hívásáért. Czikó Anita konzul elismerően szólt a Munkácsi Magyar „Életet az Éveknek” Nyugdíjasklub tevékenységéről, mely a helyi magyar közösség összetartásában, a magyar hagyományok és értékek megőrzésében nagy szerepet vállal. Gulácsy Lajos püspök úr az öregség kérdése kapcsán osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. Bölcs Salamont idézve rámutatott arra: az öregség az élet természetes velejárója, arra tehát már fiatalon készülni kell. Mint mondta, az öreg ember nem értéktelen: az öregségnek számos ajándéka van. Példaként hozta fel a gyümölcsfát, mely minél öregebb, annál több gyümölcsöt terem – az idős emberek életbölcsességére utalva ezzel. A KRE nyugalmazott püspöke – aki a maga 88 évével az idei nyugdíjastalálkozó korelnöke volt – végezetül traktátusokat olvasott fel. Gajdos Olga, a KMKSZ Munkácsi Városi Szervezetének elnöke pedig a helyi alapszervezet tevékenységét mutatta be.

Az üdvözlő beszédeket követően a nyugdíjasklubok ének- és tánckarai vették birtokukba a színpadot. Elsőként a Bátyúi „Együtt” Nyugdíjasklub lépett a publikum elé, melynek végeztével Balogh Mária, a klub elnöke mutatta be szervezetét. Majd az énekkar jó adag humorral és iróniával átszőtt dalokat előadva festette le a nyugdíjaséletet, melyhez egyelőre ugyan sovány nyugdíj társul, viszont szeretet és szép emlékek terén mindnyájan gazdagok.

A közel egy éve megalakult Rafajnaújfalui „Örökifjak” Nyugdíjasklubot elnökük, Demeter Margit mutatta be, majd vallási témára épülő zenés-verses összeállítást láthatott a közönség a részükről.

Az idei találkozón az anyaországot a Sárszentmihályi Nyugdíjasok Közhasznú Szervezete képviselte. Karpinecz Károly, a szervezet elnöke elmondta, hogy a Székesfehérvártól néhány kilométerre található település nyugdíjasklubja jövőre lesz 25 éves. „Nagy múlt áll mögöttünk, sok mindennel foglalkozunk, és szeretünk dalolni, mozogni. A tagok mindegyikében nagy vitalitás és vidámság van, s ezek révén megyünk mindig csak előre” – mondta az elnök, majd a csoport népdalokat, verseket és néhány magánszámot adott elő.

A sárszentmihályiakat a palágykomoróci Örökzöld Nyugdíjasklub kórusa követte. Andrejcsák Beáta, a palágykomoróci Kenguru Jótékonysági Alapítvány elnöke elmondta, hogy az alapítvány része a nyugdíjasklub, melynek jelenleg 35 tagja van. A nyugdíjasklub kórusa jótékonysági koncerteket is tart, a helyi kultúrházban hagyományőrző dalokkal, a templomban pedig egyházi énekekkel is fellépnek. A kórus ide egy dalcsokorral készült, melyet a közönség nagy szeretettel fogadott, s vastapssal hálált meg.

Beregszászból a Beregvidéki Petőfi Sándor Nyugdíjasklub vett részt a találkozón.

Végezetül a Munkácsi Magyar „Életet az Éveknek” Nyugdíjasklub műsora következett. Elsőként egy dalos-táncos kocsmai jelenetet vittek színre, majd Boruzs Béla ének- és gitárjátéka következett.

A találkozó zárásaként vidám hangulatú közös ebédre került sor sok dallal, nótázással.

Fischer Zsolt