Indulatok a radvánci romatábor körül

2013. augusztus 23., 02:00 , 658. szám

Csitulni látszanak az indulatok Ungváron a radvánci romatábor tervezett rendezése körül. Mint ismeretes, a Viktor Pogorelov polgármester irányította városvezetés minap kezdeményezte a radvánci városrész roma táborban szabálytalanul emelt építmények felszámolását, ez váltotta ki az ottlakók felháborodását.

Sajtóbeszámolók szerint a polgármesteri hivatal mindenekelőtt azt nehezményezi, hogy a romák szinte már az Ung folyó gátján is építkeznek, amivel veszélyeztetik az árvízvédelmi létesítmények épségét, a szabálytalanul emelt épületek, az engedély nélkül kialakított szemétlerakók pedig sértik a közrendet, akadályozzák a közlekedést a városrészben. Egyes források szerint a polgármester előbb egy nap, később két hét határidőt adott a megfelelő engedélyekkel nem rendelkezőknek lakóhelyük elhagyására, ami hamarosan lejár.

Megfigyelők rámutatnak: kétségtelen, hogy a kárpátaljai roma közösség helyzete, főleg, ami a cigánytáborokat illeti, évtizedek óta rendezetlen, s mielőbbi intézkedésekre volna szükség az akut problémák orvoslására. Az ungvári polgármester mostani kezdeményezése mögött azonban sokan hátsó szándékot sejtenek, rámutatva, hogy Pogorelov eddigi ungvári tevékenységére polgármesterként egyáltalán nem voltak jellemzők az ilyen nagyléptékű, gyökeres változást eredményező reformok.

Mások ugyanakkor azért tartják minden logikát nélkülözőnek a hatóságok nekibuzdulását, mivel az ungvári cigányság igen fontos választási tényező a városban, sőt az egész megyében. Mint a zakarpattya.net.ua portál elemzésében rámutat, a politikusok rendszerint meg szokták vásárolni a cigányok szavazatait ahelyett, hogy magukra haragítanák őket. Nem zárható ki mindazonáltal, hogy a mostani intézkedés célja valójában éppen a mindenkori hatalompárt szavazóbázisának tekintett cigánytábor felszámolása Ungváron. Ezenkívül Pogorelov utódjelöltje, akinek előreláthatóan elsősorban a hatalompárt jelöltjével kell majd megküzdenie a legközelebbi önkormányzati választások alkalmával a megyeszékhely polgármesteri székéért, a mostani akció sikere esetén pluszszavazatokra számíthatna a nem roma lakosság körében, amiért sikerült megoldania a város egyik égető gondját.

Csakhogy a cigánytábor problémájának megoldása nem ígérkezik egyszerűnek, egyesek szerint a városvezetés máris visszavett retorikájának kezdeti harciasságából. A Posta téren ma már az azonnali kiköltöztetés mellett vagy helyett inkább a kompromisszumos megoldások kereséséről, a romáknak más, erre a célra alkalmasabb területre való átköltöztetésének lehetőségéről beszélnek. Egy hétfői tanácskozáson a polgármesteri hivatalban bizottság létrehozásáról döntöttek a megoldási lehetőségek felkutatására, melybe a romák vezetőit is bevonnák. A régi szovjet bölcsesség szerint, ha el akarsz kenni egy ügyet, alakíts bizottságot a megoldására. Ennek fényében Viktor Pogorelov radvánci kezdeményezése egyelőre inkább propagandafogásnak tűnik, semmint valódi rendcsinálásnak.

(zakarpattya.net.ua/ua-reporter.com/Kárpátalja)