Kőszeghy, a Kiszó és a TiszaNews

2013. augusztus 23., 02:00 , 658. szám

Szólam és gyakorlat címmel jelent meg minap egy nyúlfarknyi cikk az UMDSZ szócsövének számító Kárpáti Igaz Szó (KISzó) hetilapban.

Az írás ezzel indít: „A határon túli magyarság ügyeiben illetékes politikusok kijelentéseit szembesíti a Fidesz-kormány gyakorlatával a TiszaNews elemzése.” Ismerve a lap és annak főszerkesztője, Kőszeghy Elemér politikai beállítottságát, amelynek okán rendre az aktuális ukrajnai hatalom, valamint a magyarországi szocialisták és liberálisok oldalán találják magukat, képzelheti az olvasó, hogy a továbbiakban mi következik. Természetesen a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) sem úszhatja meg a bírálatot: „a TiszaNews rámutat: Kárpátaljáról csupán egyetlen szervezet (az elemző minden bizonnyal a KMKSZ-re gondol) véleményét, érdekét veszik figyelembe”.

Nem szeretnénk senkit feleslegesen untatni az ungvári lapnál szokásos csűréssel és csavarással, viszont felkeltette az érdeklődésünket ez a bizonyos TiszaNews, amelyre a KISzó hivatkozik. Rá is bukkantunk az interneten minden nehézség nélkül a tiszanews.org.ua címen elérhető portálra, amely magát „A hiteles kárpátaljai hírforrás”-ként hirdeti.

Nem tisztünk megítélni e helyütt, hogy mennyire hiteles hírforrás valójában a portál, bár sokat sejtető, hogy a szerdai vezető hírek közül éppen Viktor Janukovics ukrán államfőnek, valamint Mesterházy Attillának, a magyar MSZP elnökének fotója néz vissza ránk. Ennél többet árul el, hogy legalul, az impresszumban a következőket olvashatjuk: „A Tisza FM Stúdió Kft. hírportálja. Igazgató: Kőszeghy Elemér.”

Természetesen semmi kifogásunk az ellen, ha Kőszeghy Elemér egy kis mellékesre is szert tesz a főszerkesztőség mellett – vagy fordítva. Így azonban már szinte bizonyos, hogy nem tekinthető egészen véletlennek, ha a Kárpáti Igaz Szó éppen a TiszaNewsnak a magyar kormánypártot bíráló írását veszi át. Leginkább huncutságnak mondanánk, hogy az igazgató-főszerkesztő azt a látszatot igyekszik kelteni, mintha a KISzó-hoz hasonlóan – és attól persze „teljesen függetlenül” – más, mértéktartó kárpátaljai hírforrás is bírálná a magyarországi kisebbségpolitikát, miközben valószínűbb, hogy egyedül Kőszeghy Elemér és aktuális csapata igyekszik – gyakorlatilag megduplázva ezzel a bíráló hangvételű cikkek számát – negatív hangulatot kelteni.

ntk