Megemlékezés Benében

2013. augusztus 23., 02:00 , 658. szám

Megemlékezett Államalapító Szent István királyunkról a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Benei Alapszervezete is: az ünnepségre a faluházban került sor.

A megemlékezőket Molnár László, a KMKSZ Benei Alapszervezetének elnöke köszöntötte, majd a Himnusz eléneklését követően államalapító szent királyunk nagyságáról, a magyar nemzetért végzett áldozatos szolgálatáról szólt. Rámutatott: ma Szent István király a magyar történelem legnagyobb alakjaként ismert, kinek tettei igazolják nagyságát. „Szent királyunk a magyar nemzet számára utat mutatott akkor, amikor az európai keresztény nemzetek gyűrűjében végveszély és pusztulás fenyegette: az akkor még pogány hitű magyarságot keresztény hitre térítette. Szent István király kitartóan vezette népünket a megkezdett úton, és ennek révén nemzetünk rövidesen az európai keresztény államok családjának elismert tagja, a kereszténység egyik legerősebb védőbástyája lett” – mondta a szónok.

Molnár László utalt arra, hogy Szent István királyunk halálát követően számos alkalommal sújtotta komoly csapás a nemzetet, mely annak révén következett be, hogy népünk több alkalommal is letért a keresztény útról. Ám szerencsére a legnagyobb veszedelmek idején is akadtak olyan vezető személyiségei a nemzetnek, akik visszatérítették azt a Szent István által kijelölt útra. A szónok rámutatott arra: a magyar nemzetet jelenleg is számos kihívás teszi próbára, mely fokozottan igaz a kárpátaljai magyarság esetében. Hogy a kihívásokat sikeresen leküzdjük, s hogy szülőföldünkön megmaradjunk – mondta –, azért minden magyarnak személyesen is tennie kell: iskolakezdő gyermekeink számára válasszunk magyar oktatási intézményt, s politikai választáskor voksainkkal keresztény szellemiségű, nemzeti érzelmű magyar politikusokat támogassunk.

A továbbiakban színre lépett az Újbátyúi-Bátyúi Vegyes Kar Ember Orsolya karnagy vezetésével, melynek szolgálata az emlékünnepség méltó megkoronázása volt.

Az emlékünnepséget a Szózat eléneklése zárta.

F.Zs.