Rozoga autóbuszokon utazunk

Erről ír a Karpatszkij Objektív

2013. augusztus 23., 02:00 , 658. szám

Régóta köztudott, hogy a kárpátaljai tömegközlekedésben uralkodó állapotok sok kívánnivalót hagynak maguk után. Igaz, kevesen gondolkodnak el azon, hogy az egészségügyi és műszaki előírások megsértése tragikus következményekkel járhat. A szállítók ilyen járműveket forgalomba állítva emberek százait teszik ki életveszélynek nap mint nap – írja a Karpatszkij Objektív.

Az ungvári hetilap emlékeztet, hogy sok kárpátaljai máig rettegve száll tömegközlekedési eszközre, miután tudomást szereztek annak az idén júniusban Ungváron leleplezett iránytaxinak az esetéről, amelyből hiányzott a fékpedál. Ezenkívül törött volt a szóban forgó jármű ajtaja, a vezetékeken nem volt szigetelés, a szélvédőt pedig ragasztószalag tartotta a helyén. Ráadásul ez a jármű napi rendszerességgel szállította a dolgozókat a környező falvakból Ungvárra.

Nemrég a Karpatszkij Objektív egyik olvasója juttatta el a lap szerkesztőségéhez annak az autóbusznak a fotóját, mely gyakorlatilag a szemünk láttára hullik szét. A jármű ebben az állapotban szállította az utasokat nap mint nap az Ungvár–Munkács útvonalon. Az Ukrán Közlekedési Felügyelet Kárpátaljai Megyei Főosztálya (Ukrtranszinszpekcija) az esetre reagálva arról tájékoztatott, hogy a szóban forgó közlekedési eszköz, az Etalon típusú, AA 0547 AA rendszámú autóbusz közúti ellenőrzésekor lejárt érvényességű licenckártyára bukkantak, ami Ukrajna törvénye A közúti közlekedésről 39. paragrafusának megsértését jelenti, illetve a jármű egészségügyi és műszaki állapota sem felelt meg az előírásoknak.

A hivatal elrendelte az egészségügyi-műszaki hiányosságok kiküszöbölését, s 1700 hrivnya bírságot szabott ki. A hatósági előírások teljesítésének elmulasztása esetén soron kívüli ellenőrzést tartanak a szállítónál a licencfeltételeknek való megfelelés tárgyában – idézi az illetékes hivatalt az ungvári lap.

Az embernek az a benyomása, hogy az Ukrtranszinszpekcija munkatársai csak akkor veszik észre a hasonló járműveket, amikor azok fényképei bejárják az internetet, hiszen távolról sem a cikkben szereplő az egyetlen autóbusz Kárpátalján, amely hasonló állapotban szállít utasokat – jegyzi meg végezetül a Karpatszkij Objektív.

szcs