„Szerb magyarok” a himnuszt tanulják

2013. augusztus 23., 02:00 , 658. szám

Közismert, hogy az egyszerűsített honosítási eljárás keretében sajnos nemcsak magyarok jutottak magyar állampolgársághoz az elmúlt mintegy másfél esztendőben a Kárpát-medencében. Ilyen esetekről hallhattunk Kárpátalja mellett a Vajdaságból is. A baloldali magyar sajtó érthetően igyekszik meglovagolni ezeket a híreket. Minap például a HVG (hvg.hu) közölt szarkasztikus hangvételű írást erről a jelenségről Gerlóczy Márton tollából Vajdasági magyar szerbek címmel, melynek fő üzenete, hogy a magyar állampolgárság kiterjesztése következtében magyar állampolgársággal rendelkező nem magyarok is szavazhatnak a jövőre esedékes magyarországi parlamenti választásokon. Az alábbiakban ízelítő gyanánt egy rövid részletet ajánlunk olvasóink figyelmébe ebből az írásból.

„Marco megkapta a köszönőlevelet Magyarország miniszterelnökétől, és majdnem meg is tudta rögvest, hogy élete egyik legfontosabb döntésének következményein van túl, de hát Marco nem tud magyarul, így nem tudta elolvasni Orbán Viktor levelét sem. Marco autószerelő Szabadkán, huszonéves szerb. Vendéglátóm segített neki értelmezni a leírtakat egy kávé mellett. Vendéglátóm nem egy szerbnek segített már ugyanebben.

Marco először egy rövid tanfolyamra iratkozott be. Honfitársaival beültek egy iskolaterembe. Az oktató bekapcsolt egy lejátszót, és a szerbek hallgatni és tanulni kezdték a magyar himnuszt. Mi tagadás, szép mű. Aztán megtanulták még pár fontos magyar termék nevét, mert azt is kérdezni fogják. Mindjárt azután, hogy a szerb legények és lányok megkérdőjelezhetetlen bizonyítékkal szolgáltak magyarságuk mélységéről. A nagyapám volt magyar. A nagyanyám volt magyar. Ha a jegyzőnek vagy kicsodának netán kétségei támadnának, akkor Marco és barátai visznek neki egy kis birkahúst. Vagy egy kis eurót. Esetleg dinárt. Mindegy, csak friss legyen. És az illető mindjárt magyarrá lesz. Másodpercek kérdése. Hogy hívták a nagyapját, kedves Slobodan? Gros? Jovanovic? Tehát ön magyar. Jó buli lesz ez a szavazás, mondják. Ennyit csak megtehetünk azért, amiért uniós útlevélhez jutottunk. Nem nagy ügy. Hogy ki ez a Viktor? Hát valami magyar. Talán a miniszterelnök. Tőle kaptam az útlevelemet. Rendes fazon.”