A középkor legszörnyűbb betegsége ütötte fel a fejét Kirgíziában

2013. augusztus 27., 11:59

Meghalt egy 15 éves fiú, aki a középkor legszörnyűbb betegségével, a bubópestissel fertőződött meg Kelet-Kírgiziában – adta hírül a Nas Vek internetes kiadása.

A magas lázra és fájdalmas csomók megjelenésére panaszkodó középiskolás fiút egy hete szállították kórházba. Elmondása szerint egy hegyvidéki tanyán töltötte a szünidőt, ahol utoljára mormotából készült sültet ettek a barátaival. A laboratóriumi leletek alapján az orvosai nem tudták egyértelműen diagnosztizálni, ezért több különböző betegség ellen kezdték kezelni, ám a beteg rövid időn belül elhunyt.

Leleteit átküldték az egészségügyi minisztérium egyik intézetébe, ahol a vérében egyértelműen kimutatták a bubópestis kórokozóját. Az egészségügyi és járványügyi hatóságok azonnal vesztegzárat rendeltek el az érintett területen. Eddig közel ezer embert vizsgáltak meg, közülük mintegy százan – köztük 19 egészségügyi dolgozó – kerültek közvetlen kapcsolatba a fertőzött fiúval.

A kirgiz kormány válságstábot létesített a lezárt körzetben, ahová folyamatosan érkeznek az ország legkiválóbb infektológusai, illetve a fertőzés elterjedésének megakadályozására szolgáló gyógyszerek és egyéb orvosi felszerelések. A karantén betartását a rendőrség, a határőrség, a vámszolgálat és a katonaság felügyeli.
A bubópestis vagy más néven a ”Fekete halál” 1347. és 1351. között terjedt el egész Európában, mintegy 25 millió ember halálát okozva. A betegség terjesztői elsősorban a bolhák, amelyek csípésétől az ember is megfertőződhet. Beteg állatoktól is el lehet kapni a kórt. Ez utóbbi történhetett Kirgíziában is, ahol az említett mormota lehetett a baktériumhordozó.

Palkó István